Traian Băsescu și Consiliul European – marinarul în era digitală

| 28 oct, 2013

Orgoliul de care a dat dovadă Traian Băsescu în privința participării la Summitul Consiliului European de la Bruxelles s-a dovedit a fi pe cât de inutil, pe atât de dăunător pentru România.

Încăpățânarea președintelui de a se implica în discuții despre agenda digitală europeană și economia digitală, teme care privesc activitatea guvernamentală și cu care el nu are nicio tangență, demonstrează că interesul național este foarte jos pe lista de priorități ale președintelui, cu mult sub interesul personal.

Incapacitatea lui Traian Băsescu de a explica deciziile importante luate la Consiliul European și tentativa lui de a aborda subiecte simpliste precum topul plății factorilor pe Internet au la bază superficialitatea cu care acesta tratează politica externă a României. Lipsa de informare a președintelui este un rezultat direct al refuzului acestuia de a păstra o linie eficientă de comunicare cu Guvernul și de a coopera în privința unor subiecte extrem de importante pentru țară.

Traian Băsescu știe că discuțiile de la Bruxelles despre implementarea Agendei Digitale, realizarea Pieței Unice Digitale până în anul 2015 și strategia pentru creșterea gradului de ocupare al tinerilor intră în zona de specialitate a Guvernului, dar orgoliul l-a împiedicat să-i permită premierului Victor Ponta să negocieze mult mai eficient o poziție favorabilă pentru România.

Totuși, în stilul deja binecunoscut, președintele nu a uitat să transmită spre Executiv „ordinul” de a implementa deciziile luate la Bruxelles. Guvernul a pregătit deja o strategie în domeniul IT, la realizarea căreia au participat și companiile românești din această industrie și ar fi trebuit să fie direct implicat în discuțiile despre proiectul Pieței Unice Digitale, care ar trebui să aducă un plus de aproximativ 500 de miliarde de euro anual economiei europene și ar urma să creeze noi locuri de muncă, în special pentru tineri.

Singurul lucru pe care președintele Băsescu pare că l-a reținut din toate aceste negocieri a fost faptul că românii vor putea la un moment dat să-și plătească facturile de acasă folosind Internetul și nu vor mai fi obligați să stea la coadă la ghișee. Aceasta a fost ideea centrală a conferinței de presă ținută de președinte după finalizarea lucrărilor Summitului, analiștii politici considerând mesajul președintelui ca fiind extrem de superficial, mai ales în contextul în care astfel de practici de plată directă online deja au devenit o obișnuință pentru unii cetățeni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 oct, 2013
anne
ma rog bunului DUMNEZEU sa ma ierte pentru cit il urasc pe acest om,cum poate face atita rau acestui popor si numai prin aparitia sa nu mai vorbesc de ingimfarea si dispretul cu care ne trateaza,pentru el nu conteaza decit ai lui ,acuma si mostenitoarea si eba neaparat ca mai vrea un mandat dar sa vedem cine o mai sustine si o voteaza?????oare ROMANII o mai vreau sa ne faca din nou de rusine????
28 oct, 2013
hahalera
Te iarta Dumnezeu...
din cate se zice are mare compasiune pt cei saraci cu duhul ca tine. Ma bucur pt tine ca te trateaza Ponta si cu Antonescu cu mai mult respect.
28 oct, 2013
pensionar
CIZMARUL ERA MAI DESTEPT CA MARINARUL, SE DOVEDESTE CUM TREC ZILELE NOASTRE CATRE GENOCID.
28 oct, 2013
hahalera
Mda, se zice ca...
Cizmarul era intr-atat de destept ca invatase chiar si la ce foloseste butonul ala "Caps Lock" pe tastatura :)
28 oct, 2013
cantautor
parerile dumitale personale sunt foarte subtiri...
opinia publica stie ca:
Reuniunile Consiliului European sunt întâlniri la nivel înalt în cadrul cărora liderii UE iau decizii privind priorităţile politice generale şi iniţiativele majore. În mod normal, se organizează 4 astfel de reuniuni pe an, prezidate de un preşedinte permanent.
Rol
Consiliul European are un dublu rol – stabilirea priorităţilor şi direcţiei politice generale a UE şi abordarea problemelor complexe sau sensibile care nu pot fi rezolvate prin cooperare interguvernamentală la un alt nivel.
Deşi poate influenţa stabilirea agendei politice a UE, nu are puterea de a adopta acte legislative.
Cine sunt participanţii?
În cadrul Consiliului European se reunesc şefii de stat sau de guvern din fiecare ţară a UE, preşedintele Comisiei şi preşedintele Consiliului European care prezidează reuniunile. Înaltul Reprezentant pentru politica externă şi de securitate comună ia, de asemenea, parte la reuniuni.
28 oct, 2013
doras
Iar ne bagam ca musca-n zer; ponta are habar de ceva in afara de atitudinea de golanas de cartier? Autorul articolului nu-i decat unul dintre multii trepadusi naimiti sa lumineze mintlie romanilor,mult prea redusi ca sa poata discerne singuri. Halal zizristi!...
28 oct, 2013
hahalera
Poate ca da, poate ca nu...
Nu stiu cat din "opinia publica" constientizeaza ceea ce ai spus tu mai sus (foarte corect, dealtfel). Din pacate, degeaba te obosesti sa le explici acestor inchipuiti jurnalisti chestii de astea, pentru ca ei tot ce le dicteaza sefii lor or sa scrie... nici macar nu se vor obosi sa-si schimbe atitudinea/argumentele pentru ca sunt platiti, probabil, "la kg", nu pt calitatea textului; putinele comentarii care se posteaza la articolele lor sunt in marea lor majoritate critice. Insa macar pentru cei care mai ajung din intamplare pe acest site, in speranta ca vor "intelege mai mult", comentariul tau este bine venit :)

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ