Traian Băsescu și Consiliul European – marinarul în era digitală

| 28 oct, 2013

Orgoliul de care a dat dovadă Traian Băsescu în privința participării la Summitul Consiliului European de la Bruxelles s-a dovedit a fi pe cât de inutil, pe atât de dăunător pentru România.

Încăpățânarea președintelui de a se implica în discuții despre agenda digitală europeană și economia digitală, teme care privesc activitatea guvernamentală și cu care el nu are nicio tangență, demonstrează că interesul național este foarte jos pe lista de priorități ale președintelui, cu mult sub interesul personal.

Incapacitatea lui Traian Băsescu de a explica deciziile importante luate la Consiliul European și tentativa lui de a aborda subiecte simpliste precum topul plății factorilor pe Internet au la bază superficialitatea cu care acesta tratează politica externă a României. Lipsa de informare a președintelui este un rezultat direct al refuzului acestuia de a păstra o linie eficientă de comunicare cu Guvernul și de a coopera în privința unor subiecte extrem de importante pentru țară.

Traian Băsescu știe că discuțiile de la Bruxelles despre implementarea Agendei Digitale, realizarea Pieței Unice Digitale până în anul 2015 și strategia pentru creșterea gradului de ocupare al tinerilor intră în zona de specialitate a Guvernului, dar orgoliul l-a împiedicat să-i permită premierului Victor Ponta să negocieze mult mai eficient o poziție favorabilă pentru România.

Totuși, în stilul deja binecunoscut, președintele nu a uitat să transmită spre Executiv „ordinul” de a implementa deciziile luate la Bruxelles. Guvernul a pregătit deja o strategie în domeniul IT, la realizarea căreia au participat și companiile românești din această industrie și ar fi trebuit să fie direct implicat în discuțiile despre proiectul Pieței Unice Digitale, care ar trebui să aducă un plus de aproximativ 500 de miliarde de euro anual economiei europene și ar urma să creeze noi locuri de muncă, în special pentru tineri.

Singurul lucru pe care președintele Băsescu pare că l-a reținut din toate aceste negocieri a fost faptul că românii vor putea la un moment dat să-și plătească facturile de acasă folosind Internetul și nu vor mai fi obligați să stea la coadă la ghișee. Aceasta a fost ideea centrală a conferinței de presă ținută de președinte după finalizarea lucrărilor Summitului, analiștii politici considerând mesajul președintelui ca fiind extrem de superficial, mai ales în contextul în care astfel de practici de plată directă online deja au devenit o obișnuință pentru unii cetățeni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ