UPDATE Peres l-a felicitat pe Băsescu pentru îmbunătățirea situației economice a României

| 20 ian, 2014

Președintele Israelului, Shimon Peres, l-a primit luni la reședința prezidențială 'Beit Hanassi' pe președintele Traian Băsescu, pe care l-a felicitat pentru îmbunătățirea situației economice a României.

"Europa trece printr-o tranziție. România nouă este o Românie unită, nu numai într-o situație mai bună, ci și cu un viitor mai bun. Vă felicit pentru îmbunătățirea situației economice, pentru locul important pe care România îl ocupă în UE și în NATO și pentru bunele spirite", a spus Shimon Peres.


El a arătat că Israelul se află în mijlocul unor negocieri de pace care încă nu s-au finalizat. "Este o pace care nu este ușor de obținut. Sunt aici interese deosebite și oarecum acest pământ este sfânt pentru câteva popoare, dar este și partea cealaltă", a arătat oficialul israelian.

Shimon Peres a spus că și lumea arabă trece prin transformări. "Toate războaiele care au fost au lăsat victime, au rezolvat problemele. În locul războaielor a apărut terorismul. Cine crede că prin terorism se poate obține ceva greșește. Terorismul nu are nicio viziune, nicio aspirație și majoritatea țărilor din Orientul Mijlociu sunt în plin război civil în loc să rezolve probleme. Cred că pe fiecare îl doare inima să vadă vărsare de sânge în Siria, dar, ca să fim sinceri, este în mâinile lor. (...) Noi avem interesul să fim un Orient Mijlociu liniștit, prosper. Vom depune toate eforturile pentru a ajuta regiunea să iasă din sărăcie, să ajungă la modernizare. Cred că și în acest subiect avem vederi comune", a subliniat președintele Israelului.


Shimon Peres a mai spus că vizita președintelui Băsescu este o ocazie de a întări legăturile dintre România și Israel.
"Vizita dvs. este la timp, este folositoare pentru a face un bilanț și a vedea ce se poate face pentru viitor ", a adăugat Peres.
Și președintele Traian Băsescu a vorbit despre consolidarea relațiilor dintre România și Israel, menționând că există domenii de "excelentă colaborare" între cele două țări.


"Domnule președinte, avem domenii de excelentă colaborare, cum ar fi domeniul tehnicii militare, colaborăm excelent în lupta antiteroristă, colaborăm excelent în combaterea crimei transfrontaliere și — trebuie să o spun — cele peste 6.200 de firme israeliene reprezintă investiții ale oamenilor de afaceri israelieni în dezvoltarea României. În domeniul medical, un mare număr de clinici au fost deschise de cetățeni israelieni în România și oferă cea mai bună asistență medicală în sectorul privat. Cu siguranță, discuțiile pe care le vom avea astăzi vor consolida aceste lucruri deja făcute și vor deschide noi orizonturi pentru cooperarea dintre România și Israel", a spus Băsescu.


Șeful statului român a mai ținut să precizeze că vizita sa are loc într-un moment important, în care Israelul și palestinienii încearcă 'găsirea formulei de pace'. "Suntem susținători ai inițiativei lui John Kerry și avem convingerea că Israelul va face tot ce ține de el pentru a asigura poporului lui și regiunii pacea. Cred că nu este lucru mai important pentru un politician ca, la un moment dat, să spună poporului: 'eu v-am adus pacea'. Sigur, pacea nu se obține ușor. În Europa s-a obținut cu sacrificii uriașe și chiar cu sacrificii de suveranitate a statelor europene. Marea concepție reciprocă, marele compromis franco-german au asigurat Europei pacea, o pace care are 70 de ani și care n-a mai fost întâlnită în Europa. Compromisul franco-german poate fi lecție și pentru această regiune", a adăugat Băsescu.


El a descris Israelul drept "o țară prietenă", pe care o consideră "un pilon de stabilitate" în Orientul Mijlociu.
"Cei 65 de ani de relații diplomatice neîntrerupte cu Statul Israel sunt, de asemenea, un element cu care ne mândrim. În anul 1967, toate țările foste comuniste au întrerupt relațiile diplomatice cu Israelul. România nu a făcut-o, din credința că Israelul este o țară prietenă, o țară de la care avem ce învăța și o țară care are ce învăța de la noi, o țară pe care o considerăm un pilon de stabilitate în Orientul Mijlociu și, de ce nu, o țară care a demonstrat, așa cum spuneați, că se poate face o grădină în Orientul Mijlociu, în nisipurile deșertului din regiune", a mai afirmat șeful statului român.


Președintele Traian Băsescu a început duminică o vizită de stat în Israel și Teritoriile Palestiniene, care se încheie marți.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ