Băsescu: În România nu există antisemitism, sunt însă declaraţii sporadice, precum cazul Şova

| 18 ian, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu acordat postului de radio Kol Israel, că în România nu există un antisemitism de masă, însă sunt declaraţii sporadice, uneori chiar ale unor oameni politici, el amintind cazul ministrului Dan Şova, care creează o impresie care nu reflectă realitatea.

Întrebat despre manifestări antisemite care apar în România, în ciuda legilor clare în acest sens, preşedintele Traian Băsescu a arătat că este în primul rând o chestiune de educaţie.

Băsescu a amintit faptul că România a preluat, a recunoscut Holocaustul ca fiind o realitate a începutului anilor 40 şi a luat un set de măsuri legislative extrem de importante care interzic orice atitudine antisemită.

"Eu am convingerea că dacă vom continua implementarea concluziilor raportului Wiesel, care împlineşte zece ani, anul acesta - sunt zece ani de când România a recunoscut Holocaustul, printr-un raport al unei comisii conduse de Elie Wisel - dacă vom implementa concluziile acestui raport, cu certitudine, vor fi tot mai puţini români care să aibă atitudini antisemite", a menţionat Traian Băsescu.

Şeful statului a ţinut să sublinieze că în România nu există un antisemitism de masă.

"Sunt, însă, declaraţii sporadice, uneori chiar ale unor oameni politici, şi ne amintim cazul ministrului Şova, care creează o impresie care nu reflectă realitatea. Românii, v-o pot spune cu certitudine, nu sunt antisemiţi, dar avem de lucru pentru a-i face să înţeleagă şi să recunoască existenţa Holocaustului pe teritoriul României", a spus şeful statului.

Potrivit preşedintelui Băsescu, faptul că pe teritoriul României s-au tipărit manuale despre Holocaust, anul acesta având deja 109 şcoli în care se învaţă despre evrei şi Holocaust în România, este un lucru bun, care va merge înainte.

"Faptul că am reuşit să avem un Monument al Holocaustului, chiar aici, la câteva zeci de metri de palatul prezidenţial, în centrul Bucureştiului, este iarăşi un element care va ajuta în educarea populaţiei şi în recunoaşterea acestui fenomen dramatic din istoria României, de către toţi românii", a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că intenţia României de a prelua, în 2016, preşedinţia International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) este exact în acest sens.

"Vrem să afirmăm şi internaţional că România a recunoscut  greşeala de la începutul anilor 40 şi vrem să vadă şi toţi românii că nu ne este ruşine să ne recunoaştem greşelile, prin asumarea preşedinţiei acestei organizaţii", a mai spus Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ