Cum ține Băsescu România în loc

| 19 ian, 2014

Nu mai este un secret pentru nimeni că Traian Băsescu s-a dorit a fi un președinte jucător și că a forțat uneori nepermis de mult limitele constituționale ale funcției prezidențiale, încălcând astfel principiul separației puterilor în stat.

Sunt relevente în acest sens desele încercări, încununate de succes în perioada mandatelor lui Emil Boc sau Mihai Răzvan Ungureanu, de a-și subordona Executivul. Până la instalarea lui Victor Ponta la palatul Victoria, Traian Băsescu a dictat ani de-a rândul, de la palatul Cotroceni, politicile guvernamentale si deciziile executive care cădeau în sarcina cabinetului.

Și în ceea ce privește justiția, președintele a avut un comportament asemănător. În timp ce se erija într-un apărător al independenței justiției, Traian Băsescu a ”rearanjat” din temelii întregul sistem, numind mai mulți magistrați decât orice alt președinte înaintea sa. Ceea ce, de principiu nu ar fi fost rău, în justiție ca și în alte domenii fiind necesară o anume primenire a cadrelor, dacă ulterior, Traian Băsescu nu ar fi încercat să influențeze acești magistrați, prin ”indicații prețioase” legate de modul în care trebuie să își exercite atribuțiile.

Un alt domeniu în care președintele Băsescu a abuzat de limitele prerogativelor constituționale pe care i le pune la dispoziție Legea Fundamentală este cel al relației cu Parlamentul. Iar cel mai frecvent mijloc de abuz se referă la instrumentul reexaminării.

Conform articoluluui 77 alineatul 2 din Constituția României, șeful statului poate cere o singură dată, înainte de promulgare, reexaminarea unui proiect de lege. Conform Constituției, reexaminarea unui proiect legislativ la solicitarea președintelui ar trebui să reprezinte o excepție de la procesul legislativ firesc.

Numai că, la fel ca în multe alte situații în care legea Fundamentală s-a bazat pe buna credință a actorilor politici și instituționali, nu sunt detaliate nici motivele pentru care se poate solicita reexaminarea și nici nu sunt prevăzute sancțiuni în caz de abuz. Ca urmare, profitând de scăpările  textului constituțional, Traian Băsescu a transformat acest instrument excepțional pe care Constituția îl pune la dispoziția președintelui într-o armă de luptă politică.

În perioada când au îndeplinit mandatul de preşedinte, cei trei preşedinţi care s-au succedat la conducerea statului român au retrimis Parlamentului spre reexaminare un număr total de 127 de legi. Față de predecesorii săi, Traian Băsescu a solicitat reexaminarea pentru un număr dublu de proiecte legislative, numărul de legi întoarse la parlament ridicându-se la 78.

Abuzând de această prerogativă, președintele Băsescu a frânat procesul legislativ firesc, aglomerând agenda Parlamentului cu cereri de reexaminare a unor proiecte care trecuseră deja prin dezbaterea celor două Camere. Iar rezultatul s-a văzut în numărul de inițiative care nu au mai apucat să fie dezbătute și au fost aprobate prin adoptare tacită, sau în timpul redus de dezbatere alocat proiectelor legislative care au ajuns totuși în dezbatere. Altfel spus, abuzând de instrumentul reexaminării, Traian Băsescu a împiedicat Parlamentul să voteze legile bune de care România are nevoie și să își îndeplineasca astfel mandatul primit din partea alegătorilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 ian, 2014
El Condor
Pericolul diparitiei
Cum mai spuneam si cu alta ocazie, prin politicile antisociale si antieconomice nu numai din Romania, ci din toate tarile in care au reusit, prin nedeclararea numarului oficial al celor apartenenti la etnia din care fac parte, implicandu-se in acelasi timp si in conflictele militare nejustificat intretinute in diferite tari ale lumii, aceasta etnie risca sa repete o istorie traita de inaintasii lor inca din vremuri stravechi, pierzand continuu credbilitatea si existenta in cadrul comunitatilor omenesti din care fac parte. Numarul lor este foarte mare; dispunerea ca areal este de asemenea foarte mare, dar nu stiu sa gestioneze situatia pe care o au si nu stiu sa faca deosebirea intre bine si rau. Nu sunt antisemit ci, dimpotriva, mi-e mila de ei pentru ca au niste conducatori extremisti de proasta calitate, care, in baza celor petrecute in perioade de comflicte ( cu inceputuri de exterminare), vor sa creasca ura in cadrul aceleiasi rase. Dar depinde de ei ( nu de cei putini, ci de cei multi), viitorul, care mai devreme sau mai tarziu vor trebui sa si-l aleaga .
19 ian, 2014
jan orry
Tranca-fleanca
Domnule ziarist de la antena 3:
Presedintele nu poate promulga (semna) legile,venite de la la parlament,ca un "primar".El are specialisti care propun modificarea enormitatilor votate de ...parla-menta(ri).
19 ian, 2014
gaby
sautare
cu ponta (de fapt naumovici) , basescu (de fapt braunovici),oprescu (de fapt hirsch numele real) vom avea victorii multe.cine vrea sa inteleaga politica si economia prima data trebuie sa citeasca ,, PROTOCOALELE ,,INTELEPTILOR (de fapt satanisti daca citesti ),, SIONULUI
si nu doar romanii au ajuns slugile evreilor...suntem in trend cu toata lumea

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ