Băsescu se întâlneşte în Israel cu preşedintele Shimon Peres

| 18 ian, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu pentru postul de radio Kol Israel, că în cadrul vizitei pe care o va face în următoarele zile în Israel va avea întâlniri cu preşedintele Shimon Peres, premierul Benjamin Netanyahu, dar şi cu românii din zonă.

Traian Băsescu a anunţat că în cadrul vizitei oficiale în Israel se va întâlni de asemenea cu preşedintele Knesset-ului, Yuli-Yoel Edelstein, şi cu ministrul de Externe, Avigdor Lieberman.

Şeful statului a mai spus că va avea o întâlnire şi cu românii din Israel.

"Pe fondul acestei multitudini de întâlniri cu personalităţi extrem de importante ale statului Israel, vom discuta probleme extrem de serioase care vizează relaţia bilaterală Israel-România", a spus preşedintele Traian Băsescu, precizând că motivul principal al vizitei îl reprezintă consolidarea relaţiilor dintre Israel şi România, relaţii care sunt "excelente, dar, cu certitudine, la excelenţă se poate adăuga şi foarte multă soliditate".

"Asta vrem să realizăm cu ocazia acestei vizite", a mai spus Traian Băsescu.

Despre problemele regionale, precum Tratatul de pace dintre Israel şi paelstinieni, şeful statului român a afirmat că în cadrul vizitei se va discuta inclusiv despre ultima propunere a secretarului de stat John Kerry.

"Noi plecăm de la premisa extrem de importantă că nu se poate realiza o pace în regiune fără ca Israelul să aibă garantată securitatea şi, în acelaşi timp, suntem adepţii unui compromis, care să îi lase şi pe palestinieni să aibă un stat", a menţionat preşedintele Traian Băsescu.

Despre relaţiile dintre România şi Israel, Traian Băsescu a declarat că, până în prezent, în timpul celor douămandate pe care le-a avut, relaţiile comerciale au crescut în mod constant, el apreciind că, pentru anul 2013, va fi o creştere de peste 28% în schimburile comerciale, faţă de 2012.

Băsescu a mai apreciat "excelentele relaţii în cooperarea militară, în tehnologie, prin modernizarea avioanelor de luptă", cu firma israeliană Elbit, precum şi o foarte bună colaborare la nivelul structurilor de securitate.

"Indiferent dacă sunt investiţii directe sau investiţii israeliene care vin din Olanda, Cipru sau Belgia, Israelul este unul din investitorii extrem de consecvenţi din România", a mai spus şeful statului.

Preşedintele a ţinut să transmită salutările sale şi israelienilor vorbitori de limbă română, dar şi multora dintre colegii săi de şcoală generală şi liceu care astăzi sunt cetăţeni ai Statului Israel, inclusiv o fostă colegă de bancă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ