De ce face Băsescu greutăți Republicii Moldova: Ioana Băsescu, notarul preferat al ruşilor de la Gazprom

| 17 ian, 2014

Despre afacerile oneroase ale familiei Băsescu s-a scris în ultima vreme foarte mult, dar o anchetă recentă a jurnaliştilor de la Observator poate pune într-o nouă lumină mai multe mesaje publice pe care preşedintele României le-a transmis în ultimele luni.

Conform ziariştilor de la Antena 1, între familia lui Traian Băsescu şi ruşii de la Gazprom există anumite relaţii de afaceri, miza acestora fiind cuantificabilă în milioane de euro.

În 2011, după o vizită la Moscova, ministrul Economiei din Guvernul Boc, pedelistul Ion Ariton, anunţa că Gazprom este gata să investească în România, urmând ca ruşii să dezvolte o reţea de 150 de benzinării. Prima achiziţie a fost realizată câteva luni mai târziu, fiind vorba despre o staţie aflată în localitatea Veştem din judeţul Sibiu, tranzacţia desfăşurându-se prin intermediul cabinetului notarial al Ioanei Băsescu. Admiţând un comision de doar 1% pentru cele zece benzinării tranzacţionate până acum, la un cost mediu de 2.000.000 de euro, fiicei lui Traian Băsescu i-ar fi intrat în buzunar nu mai puţin de 200.000 de euro. În timp ce Traian Băsescu vorbea despre interesele oculte ale Gazprom şi ale Rusiei în zonă, România devenea, cu ajutorul familiei sale, prima ţară din Uniunea Europeană în care pe lângă gaze naturale ruşii au comercializat şi carburanţi.

De asemenea, toată această încrengătură poate pune într-o lumină nouă şi declaraţiile preşedintelui României în legătură cu Republica Moldova. În momentul în care Traian Băsescu a utilizat din nou discursul despre unirea României cu Basarabia, majoritatea opiniei publice a concluzionat că interesele şefului statului sunt de ordin electoral. Schimbul de replici dintre preşedintele României şi autorităţile de la Chişinău, care au apreciat remarcile acestuia ca fiind în defavoarea eforturilor Republicii Moldova de a intra în UE, a reprezent una din ştirile importante ale sfârşitului de an. Iniţial, interpretarea a fost aceea că miza declaraţiilor a fost una electorală, preşedintele gândindu-se că astfel poate să mai adune câteva puncte de popularitate. Acum lucrurile capată o nouă dimensiune, din moment ce integrarea Republicii Moldova în UE ar limita influenţa Gazpromului şi Rusiei din regiune.

Relaţia dintre Gazprom şi puterea de la Kremlin este complicată, atunci când a fost necesar, Moscova folosindu-şi puterea politică pentru a ajuta gigantul energetic. Alteori relaţia a fost una inversă, Gazprom-ul reprezentând vârful de lance al influenţei ruseşti. O Basarabie europeană şi independentă din punct de vedere economic de Gazprom ar reprezenta o barieră în faţa expansiunii puterii ruseşti. În acelaşi timp, familia Băsescu ar pierde un partener de afaceri extrem de bogat, din moment ce strategia de extindere a Gazprom pe teritoriul ţării noastre nu ar mai fi atât de uşor de realizat ca în cazul în care Republica Moldova rămâne în sfera Rusiei.

Legătura dintre fiica cea mare a lui Traian Băsescu şi compania rusească este mult prea mare ca să constituie o simplă coincidenţă. Ruşii puteau să aleagă orice alt notar cu renume din România, dar au preferat să utilizeze în schimb serviciile Ioanei Băsescu, apropiindu-se astfel de preşedintele României. Între a facilita integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi a facilita intrarea unor sume importante de bani în propriul buzunar, Traian Băsescu a ales deja ce-a de-a doua varianta.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 ian, 2014
cipi
basescu
se fac afaceri dubioase in familia basescu dar n-o sa mai aiba mult si va ajunge acolo unde este locul adica la inchisoare. JOS BASESCU ! JOS DICTATORUL ! JOS BASESCU ! JOS DICTATORUL !
17 ian, 2014
cantautor
slugile unui mogul citeaza din slugile altui mogul...
ambii moguli sunt adeptii prezumtiei de nevinovatie,in problemele lor juridice...
slugile lor au sarcina inversa...cu prezumtia de vinovatie
deontologie de caverna...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ