Război Blaga-Băsescu pentru Elena Udrea

| 16 ian, 2014

Tot acest război Blaga-Udrea este în mod evident declanşat de la Cotroceni. Elena Udrea nu-l atacă pe liderul său de partid întâmplător, ci ca parte a unei strategii ce vizează destructurarea PDL. Motivul este cât se poate de simplu – refuzul lui Vasile Blaga de a preda partidul pe care îl conduce scopurilor vizate de şeful statului.

În primele zile ale anului, una dintre ştirile care erau comentate în mass-media viza scenariul unui aşa-zis armistiţiu în PDL. Astfel, conform informaţiilor de la acea vreme, fosta consilieră de la Cotroceni ar fi dorit obţinerea unui mandat de europarlamentar la viitoarele alegeri pentru PE ce vor avea loc în luna mai. Varianta pare a fi mai degrabă un plan de rezervă la care apela Elena Udrea, în contextul în care majoritatea mutărilor încercate de democrat-liberală în decursul anului 2013 au fost sortite eşecului. După ce a pierdut alegerile interne în faţa lui Vasile Blaga, Elenei Udrea nu i-au reuşit nici acţiunile de dizidenţă. Repetatele atacuri la Vasile Blaga sau tensiunile create de „intelectualii” din PDL nu au adus rezultatele scontate.

Între timp, relaţia Blaga-Udrea s-a deteriorat după schimburi de replici acide între cei doi. Ultimul scandal a pornit de la consideraţiile Elenei Udrea pe eterna temă a candidatului dreptei pentru fotoliul de la Cotroceni. Astfel, deputata de Roman a susţinut că Emil Boc ar fi candidatul potrivit pentru alegerile prezidenţiale. Reacţia preşedintelui democrat-liberal a venit rapid, într-un registru critic la adresa Elenei Udrea. "Aş prefera ca doamna Udrea să fie mai mult colegă de partid cu noi şi mai puţin analist politic sau să joace rolul mamei Omida”, a comentat Blaga.  

După acest prim episod, diferendul dintre cei doi democrat-liberali a continuat. Pentru a nu rămâne datoare, Elena Udrea i-a adresat o serie de recomandări şefului său de partid. “M-aş bucura foarte mult dacă Vasile Blaga nu ar juca rolul lui Iosefini încercând să scoată din joben un candidat minune la prezidenţiale. Aş prefera ca domnul Blaga să fie mult mai analist politic decât este şi să înţeleagă că orice demers politic întreprins trebuie să fie parte a unei strategii victorioase şi nu a unei demonstraţii inutile de leadership", a subliniat fostul ministru al Dezvoltării. Vasile Blaga nu şi-a ascuns nemulţumirea în contextul declaraţiilor lansate de Elena Udrea şi a readus pe tapet inclusiv ipoteza excluderii din partid a acesteia. ”Ar trebui să decidă, mai rămâne în partid sau nu mai rămâne în partid. Poate să rămână în partid dacă respectă deciziile partidului, dacă nu le respectă, iar decizia partidului este luată, ea nu are un regim special în partid, chiar dacă o cheamă Elena Udrea, va trebui la un moment dat să aplicăm statutul. Nu e o ameninţare, e o constatare. Dacă are alte opţiuni poate să le materializeze în altă zonă politică, nu e nici o reţinere. Este posibil să luăm măsuri care pot să ajungă până la excludere”, a punctat preşedintele PDL.

Tot acest război Blaga-Udrea este în mod evident declanşat de la Cotroceni. Elena Udrea nu-l atacă pe liderul său de partid întâmplător, ci ca parte a unei strategii ce vizează destructurarea PDL. Motivul este cât se poate de simplu – refuzul lui Vasile Blaga de a preda partidul pe care îl conduce scopurilor vizate de şeful statului. Preşedintele Băsescu nu poate accepta ideea că planul său de a făuri Dreapta din România după chipul şi asemnănarea sa este sabotat cu consecvenţă de Vasile Blaga. Toate încercările de apropiere şi toate invitaţiile lansate de Băsescu&Co. în sensul alăturării proiectului de unificare a Dreptei au fost respinse de preşedintele PDL. Aşa încât, adio-ul pe care Traian Băsescu şi l-a luat anul trecut de la PDL este dublat acum de un război în toată regula a cărui miza este distrugerea formaţiunii democrat-liberale.

Vasile Blaga nu numai că nu pare dispus la a face concesii lui Traian Băsescu pe tema candidatului unic al Dreptei la prezidenţiale, dar şi potenţează tensiunile, susţinându-l în continuare pe Cătălin Predoiu şi contestând implicit legitimitatea şefului statului în a avea ultimul cuvânt pe această temă. "PDL îl susține pe dl Cătălin Predoiu. Dacă domnul președinte are altă opțiune, e problema domniei sale. Nu văd ce rău ne-ar face dacă dl președinte ar avea - și probabil o să aibă - altă opțiune. Nu văd ca un dezastru dacă dl președinte ar avea altă opțiune", a subliniat liderul democrat-liberalilor

În acest context, conflictele permanentizate ca urmare a lipsei unei viziuni comune privind omogenizarea sau unificarea Dreptei denotă lipsa unor repere în jurul cărora partidele din această zonă a eşicherului politic să se regrupeze. Iar elementul catalizator al destructurării formulelor politice din zona dreptei este însuşi Traian Băsescu. Şeful statului nu concepe ca soluţiile dreptei să se profileze fără a fi girate de el, iar de aici rezultă incapacitatea partidelor şi a liderilor de dreapta în a se regrupa şi a strânge rândurile în perspectiva celor două momente electorale extrem de importante din 2014.

În concluzie, proiectele de dreapta nu au nicio șansă de a se recredibiliza pe scena politică, dacă se mențin în siajul lui Traian Băsescu. PDL pare să fi înțeles acest lucru și, cel puțin până acum, a respins toate încercările de a fi cooptat într-o formulă unificată a dreptei sub egida Cotroceniului. Întrebarea legitimă care apare este cât va reuşi formaţiunea democrat-liberală să se menţină în afara jocurilor politice orchestrate de preşedintele Băsescu. Fiindcă acest război de uzură afectează puternic şi credibilitatea PDL care, ca partid de opoziţie, dă dovada incoerentei şi a lipsei de viziune. În continuare, PDL nu poate depăşi percepţia guvernării dezastruoase din mandatele premierilor Boc şi Ungureanu. În consecinţă, adevăratul adversar al PDL în anul electoral 2014 nu vor fi celelalte partide politice.

Lupta democrat-liberalilor va fi purtată împotriva imaginii unei guvernări care a dus la deteriorarea abruptă a nivelului de trai, etichetă pe care PDL nu o va putea dezlipi în viitorul apropiat.

Din toată această dispută PDL – Traian Băsescu via Elena Udrea rezultă un joc cu sumă nulă. Şeful statului este departe de a mai putea coagula o masă critică de susţinători care să-i gireze proiectele politice în ultimul an de mandat. Ambiţia sa de a fi cel care desemnează „moştenitorul” pe eşicherul dreptei este năruită constant de PDL. Apoi, formaţiunea condusă de Vasile Blaga are dificultăţi serioase în a-şi recâştiga capitalul pierdut şi probabil că nici nu o va face prea curând din moment ce PDL nu poate fi asociat cu niciun proiect constructiv. Nu în ultimul rând, din disputa Băsescu – PDL pierde şi Elena Udrea. Fiindcă dincolo de retorică şi de instinctul politic, care a făcut în trecut obiectul laudelor preşedintelui, Elena Udrea nu este altceva decât o formă fără fond. Nici nu ar avea cum să fie altceva din moment ce a îmbrăţişat modelul conflictual şi distructiv care i-a fost predat de mentorul ei în politică, Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 ian, 2014
TASE POPESCU
Schimb de " amabilitati "
D-le Stan, ce mai faci, tot cu intrigile te ocupi ? Nu stiu unde ai facut scoala asta care nu exista, dar imi place ca esti constant in a fi alaturi de clica infecta neocomunista, cu parfum nazist, a PSD si PC . Intr-o buna zi poate vii aici cu un text si ne prezinti CV-ul tau stufos pentru a afla sponsorii ai carui simbrias te afli. Ti-ai consumat neuronii care par a fi totusi de calitate in a apara niste netrebnici care ne-au facut de toata ocara in Occident. Pentru a-mi demonstra ca gresesc, vino intr-o zi cu o analiza a guvernarii evreului Ponta-Naum, o analiza cinstita, pertinenta si facem pace ! Vreau sa aflu si parerea ta despre " laboratoarele " subterane ale comunistilor din fruntea trebii ( Felix, Hrebe, popa Sarbu ) si sa-mi prezinti succesele dobandite de USL timp de 20 de luni. Legat de Basescu-Udrea-Blaga...mie mi se pare absolut normala aceasta lupta politica, tu o vezi cu alti ochi...tu ai impresia ca Udrea este calul troian facut cadou de Basescu lui Blaga si mentinut acolo pentru macinarea rezistentei dem-liberalilor...de ce nu accepti ca fosta ministru actioneaza de una singura si ca practic duce o lupta impotriva tuturor ? Experienta sa politica este suficienta pentru acesta batalie impotriva unui vames care i-a talharit practic in vazul intregii tari sefia partidului... nu e un sentiment de frustrare, ci unul de dreptate impotriva unui rapt evident pentru o minte limpede , neindoctrinata..." amabilitatile " dintre cei doi, Blaga-Udrea sunt firesti in politica, insa sa nu uiti, d-le Stan, ca Elena Udrea VA CANDIDA la prezidentiale cu sanse reale de castig, impotriva tuturor prejudecatilor !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ