Gorghiu: Băsescu dezinformează intenţionat asupra desemnării premierului în Constituţia revizuită

| 17 ian, 2014

Deputatul PNL Alina Gorghiu, membru al Comisiei de revizuire a Constituţiei, susţine că preşedintele Traian Băsescu a dezinformat intenţionat în ceea ce priveşte mecanismul de desemnare a premierului prevăzut în proiectul care modifică Legea fundamentală.

Traian Băsescu a dezinformat repetat cu privire la prevederile variantei revizuite a Constituţiei. Modalitatea de desemnare a premierului în forma propusă revizuirii este una care întăreşte democraţia, pentru că asigură o procedură completă care porneşte de la respectarea rezultatului votului popular. Traian Băsescu insistă public într-un neadevăr care este lesne de demontat şi susţine că desemnarea premierului, în forma revizuită, ar introduce în Constituţie un mecanism nedemocratic şi creat special pentru a se asigura pentru o formaţiune politică funcţia de premier", susţine Gorghiu, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Deputatul PNL îl acuză pe şeful statului că are "o abordare infantilă", întrucât "la simpla lectură a modificărilor aduse Constituţiei, Băsescu ar fi remarcat că singurul lucru care se asigură este respectarea votului popular".

Gorghiu precizează că în proiectul de revizuire a Constituţiei se precizează că în primă instanţă premierul este desemnat de şeful statului la propunerea partidului sau alianţei care a obţinut cel mai mare număr de mandate. Deputatul PNL menţionează că mecanismul constituţional propus nu se opreşte la acest moment, în situaţia în care premierul desemnat nu obţine votul Parlamentului.

"În cazul în care candidatul pentru funcţia de prim-ministru îşi depune mandatul, nu se prezintă în faţa Parlamentului pentru acordarea votului de încredere în termenul prevăzut sau nu obţine votul de încredere, Preşedintele îl desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv alianţa politică participante la alegeri care au obţinut al doilea cel mai mare număr de mandate parlamentare", afirmă Gorghiu.

Deputatul PNL mai spune că o a treia nominalizare de premier se poate face la propunerea unei coaliţii de partide care beneficiază de majoritatea absolută în Parlament, iar abia după ce şi această variantă nu obţine învestitura şeful statului dizolvă Legislativul.

"Aceste articole (din proiectul de revizuire, n.r.) puse în oglindă cu declaraţiile lui Traian Băsescu demonstrează prezentarea trunchiată, deformată a realităţii (...) Simpla citire a articolelor prezentate anterior dovedesc faptul că declaraţia este neadevarată. Înţelegând că Traian Băsescu interpretează în mod voit greşit textele de lege şi îi dezinformează intenţionat pe români, îi solicit ca, măcar pe o temă atât de importantă precum Constituţia, să dea dovadă de maturitate politică şi responsabilitate", a mai declarat Gorghiu.

Şeful statului a declarat, marţi, că USL a stipulat în proiectul de modificare a Constituţiei că partidul cu cel mai mare număr de mandate dă automat prim-ministrul şi că Parlamentul poate respinge intenţia preşedintelui de organizare a unui referendum, el catalogând propunerile drept "trăsnăi".

"Pe propunerea PSD, cu certitudine, vom avea situaţii când după alegeri, în baza înţelegerii partidelor de pe locul doi, trei, patru, nimeni nu se va duce la guvernare şi cu un partid care a luat treizeci şi ceva la sută nu poţi să faci guvern, cade guvernul şi se reiau alegerile. Or, asta ar însemna instabilitate. Este o mare greşeală. PSD se gândeşte la el azi, poate ar fi bine să se gândească la ţară, nu numai la interesele de a se perpetua la guvernare, pentru că nu va reuşi. Nu va reuşi. Niciun partid nu va fi dispus să dea un cec în alb PSD: «Du-te şi fii tu veşnic la guvernare, iar noi, cât om trăi, om sta pe lângă tine»", a spus Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ