Traian Băsescu l-a terminat pe candidatul Antonescu

| 13 noi, 2013

Luni seară, Traian Băsescu a ieșit la postul favorit și a continuat șicanele la adresa USL, numai că de data aceasta a făcut-o într-o manieră mai subtilă.

PNL are şanse mai mari dacă se rupe de PSD să dea preşedintele decât invers. Dacă va intra Crin Antonescu în turul doi, toate celelalte partide de dreapta vor fi cu Crin Antonescu. După mine, în situaţia în care se rup, dreapta va da preşedintele, PSD nu poate”, a spus Traian Băsescu, adăugând cu viclenie: „nu cred că USL se va rupe, pentru că n-ar avea nimic de câştigat”. Deci, potrivit spuselor lui Băsescu, întreaga dreaptă l-ar susține pe Crin Antonescu.

Scopul real al ieșirii președintelui este foarte simplu: ruperea USL. Băsescu nu poate spera să-și propulseze un candidat favorit la prezidențiale cu o Uniune Social Liberală unită. Drept urmare, primul pas pe care trebuie să-l facă pentru a avea o șansă este dezbinarea actualei coaliții, cel puțin în ceea ce privește susținerea unui candidat unic la Președinție.

În timp ce scopul lui Traian Băsescu de rupe USL a rămas neschimbat în ultimii doi ani și jumătate, strategia la care a apelat luni seară a fost diferită. Acesta a încercat sporirea suspiciunilor legate de Crin Antonescu, poziționându-se alături de președintele PNL și lăsând să se înțeleagă că singurul său dușman adevărat este Victor Ponta și nu Crin Antonescu, așa cum s-ar fi crezut. Băsescu a profitat în mod clar și de episodul SRS pentru a accentua chiar și mai tare aceste suspiciuni, susținând decizia lui Crin Antonescu de excludere a lui SRS din partid și eliminându-l pe liderul PNL din scenariul conspiraționist al înaltei trădări pe care a încercat să-l contureze: „cred că poziția PNL a fost corectă. [...] Nu am niciun motiv să suspectez că ar fi implicat Antonescu în această campanie”, a declarat șeful statului.

Acum se vede într-o cu totul altă lumină excluderea lui Sorin Roșca Stănescu din PNL: a fost protejat atunci când l-a atacat explicit pe Victor Ponta și PSD, dar a fost imediat dat afară din partid când a lansat acuzații nefondate la adresa lui Băsescu. Iar astfel capătă greutate mesajul implicit al președintelui – există o apropiere între persoana sa și Crin Antonescu, respectiv între anumite grupări de dreapta din opoziție și PNL. Cu siguranță că președintele a luat în calcul în strategia sa și multitudinea atacurilor lansate de Antonescu la adresa PSD și a lui Victor Ponta în ultima perioadă.

În aceste condiții, Crin Antonescu a făcut cea mai mare greșeală posibilă, care îl va costa extrem de mult dacă va rămâne necorectată. Liderul liberal a validat, practic, scenariul lui Băsescu, iar ceea ce părea a fi doar o nouă șopârlă lansată de președinte a devenit, dintr-o dată, o reală posibilitate. Toată lumea se aștepta la o poziție vehementă de tipul „Băsescu este disperat și se gudură. Eu, Crin Antonescu, niciodată în viața mea politică nu mă voi alia cu Traian Băsescu!”. Însă președintele PNL i-a cântat în strună lui Băsescu: „Aici nu putem spune niciodată, rar putem spune niciodată în politică”.

Liderul PNL a ales o poziție în care sporește suspiciunile PSD și ale electoratului USL (inclusiv PNL), arătând că nu refuză să bată palma cu dușmanul tuturor. În condițiile în care Antonescu va continua pe această linie, susținând că, în ultimă instanță, o alianță cu Băsescu nu ar fi un dezastru, Victor Ponta ar rămâne singurul adversar credibil al președintelui.

Faptul că o foarte mare parte a electoratului PSD și PNL are la bază sentimente puternice împotriva lui Traian Băsescu duce la două concluzii: pe de o parte, Victor Ponta va avea numai de câștigat din punct de vedere politic și electoral dacă președintele PNL continuă pe această linie, iar pe de altă parte, Crin Antonescu nu va mai fi un candidat acceptabil pentru o bună parte a votanților PNL în condițiile suspiciunii de blat cu Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 noi, 2013
cantautor
nu e Crin,e altcineva...
care-i problema mea?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ