TRAIAN BĂSESCU, lovitură sub centură: cum explică apariţia unei sume ciudate de 3 milioane de lei

| 16 apr, 08:45

Judecătorul care a decis prelungirea arestării preventive pentru Obreja și Udrea consideră că "din ansamblul probatoriului rezultă suspiciunea rezonabilă că plata sumei de 3.000.000 RON s-a realizat la cererea inculpatei Udrea Elena Gabriela și reprezintă un folos obţinut de aceasta pentru altul".

Traian Băsescu afirmă că nu crede că Elena Udrea a comis faptele de care este acuzată. "Povestea" procurorilor DNA, care l-a convins pe judecător de "mita săvârșită de Elena Udrea și Gheorghe Nastasia în folosul lui Rudel Obreja", este relatată de jurnaliştii Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan.

Lucrarea de conectare cu energie electrică a staţiunii Straja au pornit în noiembrie 2011, în urma ordinului dat de primarul din Lipeni, Cornel Resmeriţă.Preţul lucrării a fost stabilit la 10,9 milioane de euro, deşi într-un proiect tehnic anterior, cumpărat de Primăria Lupeni, costul era de 8,3 milioane de lei. Diferenţa de 3 milioane de lei urma să meargă la Rudel Obreja, în contul unor bani pe care MDRT i-i promisese iniţial organizatorului Galei Bute, dar pe care nu i-i plătise integral din cauza scandalului stârnit, scrie stiripesurse.ro.

Potrivit tolo.ro, Resmeriţă povestește procurorilor DNA că "În toamna anului 2011, cred că la sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie, am avut o întâlnire la sediul Ministerului cu ministrul Udrea Elena care mi-a spus că trebuie să realizez lucrările de alimentare cu energie electrică și că licitaţia durează destul de mult și mi-a spus că acest contract poate fi acordat prin atribuire directă, conform OUG nr.34/2006. Eu am avut rezerve cu privire la legalitatea acestui mod de atribuire, dar ministrul mi-a spus să nu îmi fac probleme, pentru că ministerul va verifica, la rândul lui, legalitatea și nu vor deconta lucrările dacă vor fi probleme".

Primarul îl pune pe şeful achiziţiilor primăriei să facă actele pentru atribuirea directă a contractului către firma Termogaz, a lui Adrian Gărdean, care lucrase la staţiunea de schi de la Straja. Motivul invocat oficial: exclusivitate din motive tehnice. Doar că aşa-zisa exclusivitate este anulată de subcontractarea imediată a lucrării către Centrum Lux și Vis Instal. Gărdean însuşi recunoaşte acest lucru în faţa procurorilor.

Proprietarul Termogaz aflase de la Elena Udrea la începutul anului că trebuie să facă sponsorizări pentru banii primiţi de la minister. Mai apoi, secretarul general al ministerului, Gheorghe Nastasia, îi spune că, în acest caz, suma standard de 10% urma să meargă la Rudel Obreja. Pentru a acoperi legal cele 3 milioane de lei care trebuie să ajungă la Obreja, Gărdean face achiziţii de nici 2 milioane de lei, pe care le decontează la suma de 5,7 milioane de lei. Astfel, după ce plăteşte mita cerută, omul de afaceri rămâne şi el cu 700.000 de lei.

Plăţile pentru contract s-au făcut într-un timp record. Pe 16 decembrie 2011, banii erau la bugetul de stat. Pe 28 și 29 decembrie, după ce s-au dat peste cap prin patru entităţi, zeci de acte pregătitoare, trei mari contracte și o mulţime de conturi, banii sunt deja ai lui Rudel Obreja. Trecuseră doar 10 zile lucrătoare!

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ