Traian Băsescu – un politician „independent” de români

| 13 mai, 2013

Declarațiile lui Traian Băsescu privind soluția sa perfectă pentru problemele politice și de imagine de care se lovește, cea de a fi independent politic „de câteva luni”, sunt o dovadă de ipocrizie și asumarea unui rol pe care se vede forțat să-l joace.

Perioada sărbătorilor pascale s-a dovedit a fi o bună oportunitate pentru Traian Băsescu să-și demareze campania de reparare a imaginii negative pe care românii o au despre acesta. Desigur, consilierii președintelui l-au sfătuit împotriva unei apariții publice în noaptea de Înviere, dar asta nu l-a oprit să profite de oportunitățile unor băi de mulțime în puținele locuri în care o apariție a președintelui nu ar fi huiduită.

Apelând la ajutorul „celor sfinte” și a consilierilor de imagine, Traian Băsescu a participat recent la o slujbă religioasă la mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din comuna Salva, județul Bistrița-Năsăud, a vizitat comuna Peștera din județul unde s-a născut, Constanța, și a petrecut în județul Satu-Mare la sărbătoarea câmpenească Sâmbra Oilor.

Avându-i alături pe liderii PDL și pe membri ai „trupelor speciale” de la Cotroceni, mesajul principal al președintelui în cadrul acestor vizite a fost că, după cei nouă ani de muncă pentru clica de partid, într-un final și-a redescoperit vocația de politician independent.

Între timp, potrivit declarațiilor președintelui Fundației Mișcarii Populare, Marian Preda, președintele Traian Băsescu va fi invitat la seria de dezbateri organizată de ONG-ul de la Cotroceni. Respectând planul ambițios de a deveni cel mai nou partid pe scena politică din România, conducerea Mișcării Populare a anunțat lansarea unor filiale în orașe importante din țară și constituirea unor cluburi și grupuri de inițiativă în localitățile mai mici.

După finalizarea acestei infrastructuri politice, vor fi puse la punct întâlniri între simpatizanții grupului, unde este posibil ca și președintele să participe, întinzând din nou la maxim limitele constituționale care îi interzic acestuia să fie implicat politic.

Independența politică cu care se laudă Traian Băsescu este în realitate un mit, o iluzie atent construită menită să ascundă slăbirea sa din punct de vedere politic. Fiind constrâns de rezultatele USL din alegeri, care au condus la fragmentarea PDL și la consolidarea lui Vasile Blaga în fruntea partidului, Traian Băsescu a făcut un prim pas disperat de a se distanța de formațiunea care l-a ajutat să câștige președinția.

Declarațiile lui Traian Băsescu privind soluția sa perfectă pentru problemele politice și de imagine de care se lovește, cea de a fi independent politic „de câteva luni”, sunt o dovadă de ipocrizie și asumarea unui rol pe care se vede forțat să-l joace. Acordul de coabitare a făcut din Traian Băsescu un om politic izolat, un amant al disperării care își înghite cu greu rolul de simplu spectator pe lângă scena politică din România.

Pe de-o parte, gradul cu care unii dintre colaboratorii președintelui acceptă această atitudinea imatură de „îmi iau jucăriile și plec” arată în același timp gradul de loialitate patologică pe care Traian Băsescu este capabil să o inspire. Pe de altă parte, este posibil ca soldații președintelui să nu cunoască sau să nu aibă la dispoziție alternative pentru a supraviețui în afară de „bunătățile” din mâna acestuia.

Dan Andronic, de exemplu, un consilier care a fost în slujba democrat-liberalilor cea mai mare parte a carierei sale recente, a decis să sară în barca președintelui cu tot cu aparatul său de propagandă. Dar în loc să strige după ajutor, acesta, parcă încercând să se încurajeze pe sine, țipă în megafon că „barca președintelui nu se scufundă”. Textul scris de acesta pentru Evenimentul Zilei este o dovadă a gradului mare de panică de la nivelul campaniei de reabilitare a imaginii președintelui.

Dincolo de argumentele care-l pictează pe Traian Băsescu ca „mesia neînțelesul”, trebuie să ținem cont că ieșirile recente ale președintelui la Bistrița, Constanța și Satu Mare au avut loc doar în prezența unor lideri locali fideli PDL, fiind mai degrabă o serie de vizite „de șuetă”.

Trecând  în revistă cine a fost alături de președinte în timpul vizitelor sale putem ajunge la concluzii interesante: la Bistrița a fost cu vicepreședintele PDL Ioan Oltean, la Constanța, județul său de origine, a fost primit de un primar de comună care a profitat de vizita unui președinte de stat, iar la Satu Mare i-a avut alături pe preşedintele PDL, Vasile Blaga, pe secretarul general al partidului, Gheorghe Flutur și pe prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul. Asta spune multe despre așa-zisa independență pe care și-o asumă Traian Băsescu.

În definitiv, Dan Andronic manipulează prin omisiune și vorbește doar despre lucrurile care-i convin președintelui. Dar Traian Băsescu se ferește cât poate de mult de România reală, de România cetățenilor care vor să-l vadă plecat de la Cotroceni.

Traian Băsescu va rămâne în memoria colectivă ca liderul politic care a preferat să taie din salariile românilor, care a preferat să crească impozitele în loc să renunțe la clientela sa politică.

Desigur, Dan Andronic are dreptate într-o bună măsură când precizează că Traian Băsescu a devenit un președinte impopular, care este nevoit să evite ieșirile publice și care depune eforturi pentru a-și repara imaginea.

Dar această reparație înseamnă lupta cu cele 7,4 milioane de români care au votat destituirea sa la referendumul din vara anului 2012. Această intenție de revenire în sondaje este pur și simplu motivată de un interes personal, egoist și marchează agravarea conflictului cu românii care nu vor să mai audă de Traian Băsescu.

Mai mult decât atât, îndepărtarea din jurul său a liderilor politici care i-au fost alături și alierea cu traseiști precum Cristian Diaconescu reprezintă o izolare politică definitivă și iremediabilă din care Traian Băsescu, odată cu încheierea mandatului său la Cotroceni, nu va mai putea ieși.

Așadar, adevărata cheie a  campaniei de imagine organizată de consilierii președintelui este de a schimba sensul din DEX al cuvântului „izolat” cu cel al cuvântului „independent”. Să lăsăm Academia Română să decidă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ