TRAIAN BĂSESCU, urmărit penal în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak. Cum a reacţionat

| 30 oct, 10:24

Băsescu urmărit penal. Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au confirmat cererea Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale împotriva fostului preşedinte Traian Băsescu pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak. De asemenea, instanţa a constatat ca rămasă fără obiect cererea de redeschidere a urmăririi penale faţă de Vasile Blaga.

UPDATE 11.41. Elena Udrea a declarat vineri dimineaţa că este o şicanare a lui Traian Băsescu faptul că magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au confirmat cererea Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale împotriva fostului președinte. Totodată, aceasta precizează că dacă fostul şef de stat nu se întorcea în politică, nu avea "dosar penal peste dosar penal".


"Dacă şi Traian Băsescu s-a întors în politică.... Nu era mai bine să stea liniştit că nu-i mai făcea nimeni niciun dosar. Să redeschizi dosarul jurnaliştilor... cum să-ţi imaginezi că un preşedinte de ţară s-ar compromite să ia bani din aceia daţi pentru recuperare. Acolo, au fost nişte reprezentanţi ai serviciilor secrete care au gestionat această problemă. Eu cred că ei ar trebui întrebaţi primii cum s-au întâmplat lucrurile. Mi se pare că este o şicanare a lui Traian Băsescu. Ştia bine că dacă se întoarce în politică şi nu stă acasă cu nepoţii o să aibă dosar penal peste dosar penal", a declarat Elena Udrea.

 

UPDATE 11.00. Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, vineri, că nu îl surprinde decizia Judecătoriei Sectorului 5 de redeschidere a dosarului răpirii jurnaliștilor români în Irak și că așteaptă ca Parchetul General să reacționeze rapid și să fie chemat pentru a da o declarație în acest caz.

"Nu mă surprinde pentru că reclamația sau plângerea depusă de răposatul Corneliu Vadim Tudor nu mi-a fost opozabilă cât timp am îndeplinit funcția de președinte. A putut fi chemat Vasile Blaga și și-a dat declarația și a fost scos din cauză de procurori. Cu certitudine va trebui să am posibilitatea și eu să dau o declarație la Parchetul General sau cine va investiga acest caz pentru a clarifica lucrurile.(...) Nu contest procedura, era firesc să se întâmple așa. La reclamația făcută de Vadim Tudor, în afară de declarația lui Vasile Blaga, trebuie să fie și declarația mea, pentru că pe noi doi ne-a incriminat", a spus fostul președinte la DIGI 24.

El a precizat, întrebat dacă statul român a plătit pentru jurnaliștii români răpiți în Irak, că dosarul este secretizat de SRI și SIE, punctând că nu are dreptul să facă niciun fel de declarații.

"Este secretizat de SRI și de SIE și nu am dreptul să fac niciun fel de declarații legat de conținutul dosarului. Ce pot să vă spun în mod cert este că așa sunt târâți oamenii prin fața procurorilor ... pe delațiuni. Iar aici suntem în fața unei delațiuni a vestitului fost tribun Corneliu Vadim Tudor. Mă voi duce în fața procurorului să dau o declarație", a mai spus fostul șef al statului.

Băsescu a reafirmat că redeschiderea dosarului ''face rușine României''. ''Când un președinte este acuzat că pentru a-și salva niște oameni și-a însușit bani acest lucru nu poate fi decât umilitor — și pentru președinte și pentru țară".

Citeşte şi: Traian Băsescu, acuzat de PLAGIAT

Băsescu urmărit penal. Acest dosar a fost deschis după ce Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere penală la Parchetul General în care îi acuza pe Traian Băsescu şi pe preşedintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că şi-au însuşit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak în anul 2005.

În plângerea penală depusă la Parchet, Vadim Tudor aducea ca argumente afirmaţiile făcute într-o carte de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, şi anume că din suma plătită de statul român pentru eliberarea jurnaliştilor ar fi dispărut 4 milioane de euro.

Potrivit lui Nastasiu, autorităţile de la Bucureşti ar fi trimis la Bagdad, prin intermediul SIE şi cu implicarea lui Traian Băsescu, aproximativ 12 - 13 milioane de euro, însă răpitorii ar fi primit doar 9 milioane de euro. El îl acuza pe Traian Băsescu de faptul că a clasificat pentru 50 de ani documentele despre negocierile din Irak şi suma reală plătită răpitorilor.

Iniţial, dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 5, care şi-a declinat competenţa în acest caz pe 28 mai 2015. Cauza a ajuns apoi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care a retrimis dosarul la Judecătoria Sectorului 5.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 oct, 19:42
MIRELA
colaborare
Cum faci bani!
Ce-ar fi sa descoperi acum un curs
exceptional si gratuit in care sa inveti rapid cum faci
bani? Noi avem ceea ce-ti trebuie! Afla secretul cum faci
bani! In plus, noi iti oferim si sistemul practic, testat,
pas cu pas, pe care sa-l aplici si sa ajungi cat mai repede
posibil la castiguri! Solicita acum detalii mai multe la
adresa de email: [email protected]
30 oct, 16:07
Irina
Oferta de lucru
Profita de sistemul care te indruma pas cu pas si te invata cum sa faci bani online! Noi suntem alaturi de tine si te ajutam cu cea mai mare seriozitate sa reusesti! Numai cand doresti sa schimbi ceva in viata ta, cauta-ne la adresa de email: : [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ