Transelectrica respinge opinia CE privind discriminarea companiilor pe bursa OPCOM

| 18 iun, 2013

Transelectrica şi filiala OPCOM, administratorul pieţei de energie, resping obiecţiunile comunicate de CE referitoare la practica de pe bursa de profil de a solicita participanţilor la pieţele spot să fie înregistraţi în scopuri de TVA în România, prin care ar fi discriminate firmele străine.

CE a deschis, în luna în decembrie, o investigaţie privind abuzul de poziţie dominantă împotriva OPCOM.

"Transelectrica a primit la 4 iunie o comunicare şi dosarul aferent în data de 10 iunie, privind obiecţiunile Direcţiei Generale de Concurenţă referitoare la practica comercială a OPCOM de a solicita participanţilor la pieţele spot de energie electrică de a fi înregistraţi în scopuri de TVA în România. Comunicatul privind obiecţiunile prezintă opinia preliminară a CE, menţionând că operatorul pieţei de energie discriminează societăţile comerciale pe motiv de naţionalitate/loc de stabilire, încălcând astfel normele antitrust ale UE, respectiv articolul 102 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi articolul 54 din Acordul privind Spaţiul Economic European", se arată într-o informare a Transelectrica.

Compania menţionează că trimiterea unei constatări provizorii privind obiecţiunile nu reprezintă rezultatul final al investigaţiei, fiind o etapă formală în investigaţiile CE, după care cei implicaţi au posibilitatea să-şi prezinte observaţiile, în scris sau într-o audiere.

În cazul în care, ulterior, CE ajunge la concluzia că există dovezi suficiente cu privire la existenţa unei încălcări, după ce părţile şi-au exercitat dreptul la apărare, aceasta poate emite o decizie prin care solicită să pună capăt respectivului comportament şi poate aplica o amendă de până la 10% din cifra de afaceri.

"Transelectrica respinge opiniile preliminare formulate de Direcţia Generală de Concurenţă din cadrul CE şi intenţionează să facă uz de toate mijloacele legale care stau la dispoziţia sa pentru a se apăra. Ca primă etapă urmează să fie exprimate punctele de vedere ale companiei la obiecţiunile formulate de Comisie, solicitând ca acestea să fie susţinute în cadrul unei audieri. Şi OPCOM este angajată într-un demers similar", potrivit sursei citate.

Transelectrica mai arată că a fost introdusă în această investigaţie din cauză că deţine 100% din acţiunile OPCOM, iar bursa de energie nu este inclusă în situaţiile financiare consolidate ale companiei.

Transelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, şi este listată la Bursa de Valori Bucureşti.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ