Trebuie sa dicteze “hippsterii” economia României?

| 01 sep, 2013

Țara arde și baba, sau, mă rog, ecologiștii, se piaptănă... pe Facebook. Cică fac adunare mare în Piața Universității și alte locații asemănătoare de prin țară ca să protesteze împotriva proiectului de la Roșia Montană.

Desigur, Internetul și rețelele de socializare sunt, până una alta, un spațiu liber. Iar aici, fiecare utilizator are dreptul să spună și să îndemne la ce dorește, indiferent dacă are o poziție argumentată sau nu. Dar nu mă pot opri să nu remarc teatralitatea îndemnurilor prin care acești vașnici ”apărători ai patriei” încearcă să mobilizeze românul utilizator de Facebook și să îl convingă să se alăture protestului lor.

Cu o cafea aburindă în mână, m-am decis azi-dimineață să văd ce mai fac prietenii mei pe Facebook. Nu mică mi-a fost mirarea însă când am dat cu ochii încă împăienjeniți de somn de un avertisment de-a dreptul apocaliptic. ”Guvernul trimite România la execuție prin cianurare” mă avertizau organizatorii protestului, invitându-mă, prin bunăvoința unui binevoitor, care a decis să share-uiască apelul lor, să particip la o manifestație împotriva demarării proiectului minier de la Roșia Montană.

Chiar dacă încă nu mă trezisem încă pe de-a-ntregul, ceva nu mi-a sunat în regulă în apelul ăsta. Așa că l-am citit și l-am recitit până când, într-un final, mi-a picat fisa în creierul meu adormit: protestul anunțat nu este împotriva perspectivei demarării proiectului, ci a ceva despre care organizatorii afirmă că ar fi fost decis deja.

M-am pus imediat pe căutat febril pe Internet. Dar oricât am ”googăluit” n-am reușit să dau de nimic care să îndreptățească o asemenea concluzie. E adevărat, guvernul a finalizat negocierile cu RMGC și a pus rezultatul acestora într-un proiect de lege, pe care l-a înaintat Parlamentului.

De aici încolo însă, orice este posibil. Proiectul va intra în dezbatere parlamentară și e foarte greu să știm dinainte care va fi rezultatul. E posibil ca proiectul să fie adoptat, dar și ca el să fie respins, mai ales că Victor Ponta, a anunțat că nu le va recomanda parlamentarilor social-democrați cum să voteze.

Altfel spus, cei care au clocit protestul ăsta au un fel de glob de cristal, cu ajutorul căruia pot deja să prevadă care va fi rezultatul dezbaterilor parlamentare... Mai știi, poate că și-o fi descoperit Mama Omida valențele de ecologistă și a decis să se apuce de organizat proteste pe Facebook!

Dar, lăsând gluma la o parte, mi se pare o mare greșeală să încerci să discuți despre ceva atât de serios de o manieră atât de superficială. Este firesc să ne întrebăm dacă exploatarea ar trebui să fie sau nu avizată, dar decizia nu ar trebui să ne fie influențată de cine știe ce hippsteri care au n-aveau ce face într-o duminică și au luat hotărărea să protesteze împotriva proiectului de la Roșia Montană, deși se vede treaba că n-au habar despre stadiul în care acesta se află sau despre ce presupune el.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

9 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 sep, 2013
Zoly
hippster vs mercenar
Stimata Alexandra Radu! Vad ca Dvs. si colegii ati fost platiti bine pentru a incerca sa manipulati/dezinformati populatia cu privire la aceasta problema si sa incercati discreditarea acelor activisti, care de peste 10 ani spun acelasi lucru, consecvent: proiectul Rosia Monatana nu este benefica nici pentru zona, nici pentru tara si nici pentru aceasta parte a Europei. Din scrisurile Dvs. reiese o superficialitate si o lipsa de profesionalism. Probabil, daca vine vremea si daca cineva va va plati mai bine, o sa va schimbati atitudinea asemenea lui Ponta. Pentru informarea Dvs. va recomand sa studiati, macar pe internet (daca va pricepeti) punctul de vedere al Academiei Romane vizavi de problema. Sau ii puneti si pe dansi in categoria hipsterilor?
02 sep, 2013
vai vai vai
maică măciuliță
zeci de mii de oameni strigă la unison: uniți salvăm roșia montană.
fă mai bine o mișcare deșteaptă: http://www.protectiamediului.org/cine-te-reprezinta/ scrie și tu cui te reprezintă în parlament ca să nu se voteze legea!
și apoi cere-ți public scuze!
02 sep, 2013
ah!
sa nu uit
să știi că dacă te uiți la televizor nu faci mare lucru. mai bine ieși în stradă să iei contact cu mulțimea. sunt oameni frumoși, prietenoși. care chiar știu de ce sunt acolo ! hai să îți dau un exemplu în ce gafă ai picat: Renate Weber :
“Nu sunt de acord cu proiectul minier de la Rosia Montana. Din 2006, cand la nivel public nu exista decat campania publicitara desantata a RMGC, m-am pronuntat public si cu consecventa împotriva lui. Pentru mai multe motive. Rationale si obiective.

1. E absurd ca o tara sa accepte sa renunțe la resursele sale, acceptand ca o companie privată sa le exploateze, iar tara sa obțină doar niște redevente de 2% sau de 6%. Un raport firesc ar fi ca statul, adică bugetul public, sa obțină 70-80%. Altfel, ce interes ar avea?

2. O exploatare de asemenea anvergura cu cianuri nu mai exista nicaieri in Europa si, daca nu ma insel, abia daca mai e una similară in lume. Ca si cum Romania isi rezolvase toate problemele si doar cianura mai lipsea sa o lasam mostenire generatiilor viitoare. Nici in trecut si nici in prezent compania miniera RMGC nu m-a convins ca va avea forța financiară, cu atât mai puțin interesul, de a reecologiza zona. E o companie creată strict pentru acest proiect, care va dispărea așa cum a apărut: peste noapte.

3. Câtă vreme contractul nu este făcut public, pentru ca RMGC se opune, nu avem cum sa știm dacă se va exploata doar aurul sau si alte resurse in care zona este chiar mai bogata.

4. Siturile arheologice din zona vor fi distruse. Ideea ca le putem salva digital e o gluma nereusita. Incapacitatea noastră de a le valorifica intr-un proiect mai amplu, chiar cu o dimensiune turistică, pentru ca infrastructura zonei este dezastruoasa si pentru ca nu gândim in termeni de dezvoltare durabilă, nu poate justifica distrugerea.

5. Mirajul locurilor de munca il inteleg, dar este doar atât: un miraj. Crearea, chiar si a 1000 de locuri de munca, doa
02 sep, 2013
buturuga mica
goagalita
Vai, in 2013 o tanara sa nu stie sa foloseasca Google?!
01 sep, 2013
cantautor atent la exprimare
; mă avertizau organizatorii protestului, invitându-mă, prin bunăvoința unui binevoitor, care....;
am inteles ca erai dupa somn,dar chiar atunci te-ai apucat de scris..?
01 sep, 2013
mircea
....sa discutam....
Trec peste continutul articolului (argumentatia lasa de dorit, ca sa ma exprim elegant). Discut de ultimul paragraf.
"Dar, lăsând gluma la o parte, mi se pare o mare greșeală să încerci să discuți despre ceva atât de serios de o manieră atât de superficială. Este firesc să ne întrebăm dacă exploatarea ar trebui să fie sau nu avizată, dar decizia nu ar trebui să ne fie influențată de cine știe ce hippsteri care au n-aveau ce face într-o duminică și au luat hotărărea să protesteze împotriva proiectului de la Roșia Montană, deși se vede treaba că n-au habar despre stadiul în care acesta se află sau despre ce presupune el.
Sa discuti daca extragerea aurului prin metoda cianurii este ok ? De ce sa nu discutam daca este oportun pentru jurnalistii nostri sa viziteze reactorul 4 Cernobal, pentru o expunere cat mai fidela a situatiei? Sau cameramanii sa filmeze glontul venind din fata, pentru a nu pierde esenta stirii. Sau a bea apa din bazinele de decantare pentru a te lamuri daca cianura este nociva sau nu...
Alexandra Radu, la capitolul logica, la materia civism si civilizatie si la "avem copii, sa ne ingrijim de viitorul lor" aveti nota 4, luati loc in banca.
Dar esxista o speranta, la "flame" aveti nota 10.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ