Tu știi care sunt? Grăsimile care nu îngraşă

| 11 iun, 2014
Auzim din ce in ce mai des ca grasimile sunt daunatoare pentru sanatate. Dar nu toate fac rau. Dimpotriva, unele sunt chiar indicate pentru organism.

Mancarurile pe baza de grasimi sunt hranitoare, gustoase, dau o senzatie mai indelungata de satietate si fac parte din traditia noastra culinara. Dar ne cam temem de ele, pentru ca – stim deja – sunt o sursa de colesterol si obosesc ficatul si pancreasul.

Ca sa profitam la maximum de ceea ce acestea ne aduc bun, dar totodata sa ne pastram si sanatatea, nu trebuie decat sa facem distinctie intre “grasimile bune” si cele “rele”.

 

 

Organismul unei persoane mature are nevoie zilnic de maximum 300 mg de colesterol.


Ceea ce face rau organismului nostru sunt, de fapt, acizii grasi saturati, care provin, in principal, din alimentele de origine animala. Grasimile saturate sporesc mai mult decat ar trebui nivelul colesterolului in sange. In acest caz, colesterolul tinde sa se depoziteze pe peretii arterelor, reducandu-le diametrul, ceea ce duce la cresterea riscului de infarct miocardic si de tromboza arteriala.

Dar colesterolul este, pe de alta parte, o lipida indispensabila vietii, din care organismul sintetizeaza sarurile biliare si hormonii sexuali si pe baza careia construieste membranele celulare.

Varianta cea mai buna pentru a obtine colesterolul necesar organismului o reprezinta acizii grasi polinesaturati si mononesaturati, care se gasesc in alimentele de origine vegetala si in grasimea de peste.

 

 

Cele mai sanatoase


Grasimile polinesaturate se gasesc in uleiul de floarea-soarelui si in margarinele vegetale, in germenii de grau, in nuci, in soia, in fructele uscate, in peste si in samburii de struguri.

Semintele de floarea-soarelui sunt foarte bogate in proteine, grasimi si minerale, precum: fier, calciu si magneziu. In ceea ce priveste margarina, avantajul acesteia este ca aproape toate formulele contin, pe langa aportul de grasimi benefice si vitaminele A, D si E.

Unele tipuri de margarina au si alte vitamine. De exemplu, cele care contin vitamina B1 (ajuta la digestie si este o sursa de energie pentru organism), vitamina B2 (necesara in metabolismul carbohidratilor, grasimilor si proteinelor), vitamina B6 (mentine nivelul optim de sodiu si fosfor din organism si ajuta la formarea anticorpilor), vitamina B12 (previne anemia si e necesara pentru fixarea calciului).

Grasimile mononesaturate se gasesc in uleiul de masline, cea mai buna alternativa pentru un regim alimentar echilibrat. Maslinele sunt bogate in grasimi, dar si in proteine si au o multime de proprietati nutritive si curative.

 

 

Atentie la nivelul de colesterol!


  • Consuma cat mai putina carne (evita, in special, carnea de porc) si derivate ale acesteia.
  • Foloseste cat poti de des ulei de masline. Acesta este, de altminteri, singurul ulei pe care il poti folosi fara grija si la prajit.
  • Alege produse lactate degresate.
  • Consuma mai multe alimente bogate in fibre vegetale (verdeturi, cereale, fructe).
  • Fa miscare si sport. Acestea ajuta la arderea grasimilor.

La bucatarie

  • Foloseste grasimi de origine vegetala (ulei de masline sau din seminte, precum si margarina) in locul grasimilor animale (unt, untura sau seu).
  • La masa, alege grasimile care se digera mai usor: uleiuri vegetale, margarina, smantana, oua.
  • Evita prajelile, mai ales cele in grasime animala. La temperaturi ridicate, grasimile elibereaza acroleina, o substanta care provoaca indigestie.
  • Verifica pe eticheta produselor pe care le cumperi, continutul de grasimi al acestora. Vei vedea ca unii biscuiti, conservele si ciocolata au deseori multe grasimi.

Colesterolul in alimentatie

Aliment Continut (mg/100g)
Grasime din carne 300
Unt 250
Branzeturi grase 250
Carne de pui 75
Lapte integral 10
Lapte degresat 0,5
Verdeturi 0
Fructe 0
Cereale 0
Sursă: avantaje.ro
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ