TURIŞTII STRĂINI care au vizitat România în prima jumătate a anului au cheltuit circa 2,6 miliarde de lei

| 15 sep, 11:31

Numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 975.400, în primul semestru din 2015, iar cheltuielile totale ale acestora au depăşit 2,585 miliarde lei, adică o medie de 2.650 lei/persoană, informează, marţi, Institutul Naţional de Statistică (INS), transmite Agerpres.

 

Numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colectivă în trimestrul II din 2015 a fost de 619.500, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1531,5 milioane lei.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, în trimestrul II, 49,9% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 27,3% şi-au organizat singuri sejurul.

Afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii au fost motivele principale ale sejururilor petrecute de turiştii nerezidenţi în România în trimestrul II 2015 (56,2%), cheltuielile acestora reprezentând 62,4% din total.

Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-au reprezentat călătoriile în scop particular (43,8% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe 60,6%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (54%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (89,1%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 44% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cele pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 37,1%.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 64,8% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice şi botanice au reprezentat 51,1% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Turiştii nerezidenţi sosiţi în România au ales, prioritar, avionul (78,3%). Autoturismele proprii au reprezentat 11,3%, urmate de autocare şi autobuze cu 8,8%, alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete) - 1,6%.

Dintre cei 975.400 turişti nerezidenţi găzduiţi în structurile de cazare, în SI 2015, 59,3% au venit pentru afaceri, cursuri, participarea la congrese, conferinţe, târguri şi expoziţii, cheltuielile acestora reprezentând 65,1% din total.

Pe locul doi s-au situat călătoriile în scop particular (40,7%), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (60,2%).

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (54,1%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (93,4%). Cheltuielile în restaurante şi baruri au fost de 16,8%, iar cele pentru cumpărături, de 12,2%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 39,8% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 34,5%.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 60,5% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice şi botanice au reprezentat 45,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, în SI din 2015, 49,8% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 28%, singuri.

Turiştii nerezidenţi sosiţi în România au ales, prioritar, avionul (80,2%). Autoturismele proprii au reprezentat 11,5%, urmate de autocare şi autobuze cu 7,1%, alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete) - 1,2%.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ