TVA-ul de 9% la alimente va fi aplicat de la 1 iunie. Ce produse se vor ieftini

| 27 mai, 14:55

Codul fiscal se va modifica incepand cu 1 iunie. Astfel, se vor aplica reguli noi in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata si impozitul pe anumite tipuri de venituri.

Printre principalele noutati se numara reducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 24% la 9% la toate alimentele, scrie avocatnet.ro. De asemenea, vor intra in vigoare noi reguli de plata a impozitului pentru veniturile din transferul proprietatilor imobiliare, precum si de recalculare a platilor anticipate de impozit pentru veniturile din chirii.

Taxa pe valoarea adaugata va scadea din 1 iunie la 9%, de la 24%, la toate alimentele, reducerea aplicandu-se fara diferentieri, chiar si la bauturile nealcoolice si la serviciile de alimentatie publica.

Mai exact, OUG nr. 6/2015 va modifica continutul articolului 140 alin. (2) litera g) din Codul fiscal, stabilind ca TVA de 9% se va aplica asupra urmatoarelor livrari de bunuri si prestari de servicii:

-alimente,
-inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal,
animale si pasari vii din specii domestice,
-seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor,
-produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele,

In prezent, art. 140 alin. (2) lit. g) prevede ca TVA de 9% se calculeaza la produsele de paine si de panificatie (cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute), la faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara.

De asemenea, TVA de 9% se va aplica din 1 iunie si asupra serviciilor de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, se mentioneaza in recenta ordonanta.

Avand in vedere aceasta modificare, Normele de aplicare a Codului fiscal urmeaza sa fie actualizate, astfel incat sa masura sa poata fi pusa in practica. In acest sens, Guvernul a aprobat in sedinta din 20 mai un proiect de hotarare, care insa nu a fost publicat inca in Monitorul Oficial.

Noile prevederi adoptate recent de Guvern aduc clarificari si stabilesc codurile corespunzatoare bunurilor pentru care se va aplica cota redusa de TVA de 9%, incepand cu data de 1 iunie 2015.

Conform unui comunicat al Executivului remis recent redactiei, toate produsele ale caror coduri au fost prevazute in norme, care prin natura lor sunt alimente destinate consumului uman sau animal, ori sunt plante, seminte, utilizate pentru producerea de alimente destinate consumului uman sau animal, vor beneficia de aplicarea cotei reduse de TVA pe tot lantul economic de la producator pana la consumatorul final.

Prin urmare, cota redusa de TVA va fi aplicata si in cazul in care un produs alimentar este utilizat ca materie prima in alte scopuri, cum ar fi producerea de cosmetice, bauturi alcoolice, atata timp cat acestea, prin natura lor, au ca destinatie principala consumul uman sau animal, se mentioneaza in comunicat.

"Masura are scopul de a simplifica aplicarea cotei reduse de TVA, avand in vedere ca furnizorul nu poate controla scopul final in care este utilizat bunul respectiv, situatie in care pentru acelasi produs ar fi fost posibila aplicarea unor cote diferite de TVA in functie de utilizarea lor finala. Ori, acest lucru contravine principiilor statuate de Directiva 2006/112/CE", motiveaza Guvernul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ