Daniel Constantin: Dacă reușim să relansăm consumul agricultura va avea de câștigat

| 01 iun, 13:10

Agricultura va avea de câștigat dacă se relansează consumul, iar consumatorii vor putea beneficia de reducerea prețului prin reducerea TVA la alimente, a declarat, luni, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

"Am fost zilele trecute la cumpărături și m-am bucurat să văd că deja de 4-5 zile există o concurență în piață. Sunt deja afișate două prețuri: prețul vechi cu TVA de 24% și cel nou cu TVA de 9%. Mai mult decât atât, am vorbit cu marile magazine și cu integratori români, producători, procesatori cu magazine proprii de desfacere și mi-au confirmat faptul că de la lansarea acestei promoții, de acum 4-5 zile, vânzările au crescut în prima zi cu 20%, îmi spunea un mare integrator, a doua zi cu 35% și cred că acesta este obiectivul", a spus Daniel Constantin.

Potrivit ministrul Agriculturii, consumatorii vor avea de câștigat din reducerea prețului cu 12,1%. "Dacă reușim să relansăm consumul agricultura va avea de câștigat. Nu mai vorbesc de consumatori care cu siguranță vor avea de câștigat din reducerea prețului cu 12,1% așa cum rezultă matematic din această scădere a TVA", a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Citește și:  Prima zi cu TVA de 9% la alimente. Prețurile ar trebui să scadă cu 12%

Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) se reduce luni, 1 iunie, de la 24% la 9% pentru toate categoriile de produse alimentare, iar acestea ar trebui să se ieftinească cu cel puțin 12 procente.

Potrivit normelor metodologice de aplicare a cotei reduse de TVA, aceasta se va aplica la animale vii din specii domestice destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente, carne și organe comestibile, pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice, cu excepția peștilor ornamentali vii, lapte și produse lactate, ouă de păsări, miere naturală, alte produse comestibile de origine animală, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare, fructe comestibile.

De asemenea, pe lista produselor care vor beneficia de o cotă redusă de TVA se mai află cojile de citrice sau de pepeni, cafea, ceai, mațe și mirodenii, cereale, cu excepția celor destinate însămânțării, produse ale industriei morăritului, malț, inulină, gluten de grâu, semințe și fructe oleaginoase, semințe și fructe diverse, plante industriale sau medicinale, paie, furaje, grăsimi și uleiuri de origine animală sau vegetală grăsimi alimentare prelucrate, preparate din carne, din pește sau din crustacee, din moluște sau din alte nevertebrate acvatice.

De TVA 9% vor beneficia și zaharurile și produsele zaharoase, cacao și preparatele din cacao, preparatele pe bază de cereale, de făină sau de lapte, produsele de patiserie, preparate din legume, din fructe sau din alte părți de plante, băuturile de oțet, reziduurile și deșeurile industriei alimentare, alimentele preparate pentru animale, gume rășini și alte seve și extractele vegetale care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau înlocui alimentele destinate consumului, sare care este utilizată ca ingredient pentru prepararea alimentelor, produse chimice anorganice și organice care sunt utilizate ca ingrediente.

Potrivit Hotărârii privind modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cota redusă de TVA de 9% se aplică pe tot lanțul economic de la producție până la vânzarea către consumatorul final de către toți furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producători sau comercianți.

De exemplu, un producător agricol care vinde fructe către un comerciant va aplica cota de TVA de 9%. La rândul său, comerciantul vinde fructele cu cota de 9%, indiferent ce destinație ulterioară vor avea fructele livrate: alimente, materie primă pentru dulceață, compoturi sau producția de alcool.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ