Poșta Română, profit net de 4,16 milioane de euro în primele patru luni din 2015

| 17 iun, 14:02

Profitul net al Companiei Naționale Poșta Română a ajuns, în primele patru luni din 2015, la 18,7 milioane de lei (4,16 milioane de euro), pe fondul creșterii veniturilor cu 3,1% față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor companiei.

Potrivit CNPR, această evoluție consolidează trendul pozitiv al operatorului național de servicii poștale, în contextul încheierii anului 2014 cu un profit net de 22,8 milioane de lei (5 milioane de euro), după cinci ani de pierderi.

În acest context, situația financiară a companiei, pentru perioada ianuarie — aprilie 2015, arată un avans al veniturilor totale de 11,7 milioane de lei față de perioada similară a anului trecut, până la 391 de milioane de lei, dar și o creștere a cheltuielilor cu 16,7 milioane de lei, ca urmare a majorării salariale implementate la finalul lui 2014, notează Agerpres.
Cu toate acestea, menținerea cheltuielilor (371 de milioane de lei) sub nivelul veniturilor a făcut posibilă obținerea unui profit brut de 19,5 milioane de lei.
"Păstrarea constantă a veniturilor din serviciile poștale clasice continuă să fie o provocare, însă intrarea Poștei Române în competiția proiectelor mari, strategice s-a dovedit a fi o decizie profitabilă. Astfel, în timp ce veniturile din poșta de scrisori sau din vânzările de mărfuri continuă trendul descendent, încheierea unor contracte cu operatori din zona transferului de bani sau cel de distribuție a cardurilor de sănătate au adus încasări importante. În perioada următoare, dorim să intensificăm legăturile comerciale cu actori mari din zona de retail sau banking și să ne întărim poziția pe segmentul de e-commerce și de asigurări', a precizat directorul general al Poștei Române, Alexandru Petrescu.
Adunarea Generală a Acționarilor Poștei Române a aprobat, la sfârșitul lunii mai, execuția bugetului de venituri și cheltuieli aferent anului 2014, precum și situațiile financiare ale companiei și repartizarea profitului net pentru anul trecut. Astfel, operatorul național de servicii poștale înregistra, la 31 decembrie 2014, o cifră de afaceri de 1,12 miliarde de lei și un profit net de 22,8 milioane de lei. După stabilirea provizioanelor, suma de 22,6 milioane de lei rămasă din profitul net va acoperi pierderea contabilă din anii precedenți.
Poșta Română este o companie națională înființată conform Legii 31/1990 și nu o instituție publică. Ea funcționează pe gestiune economică, ceea ce înseamnă că își formează singură veniturile din contracte comerciale și, prin urmare, se autofinanțează. Poșta Română a contribuit, în 2014, cu 390 de milioane de lei (87,8 milioane de euro) la bugetul de stat, aceasta fiind o sumă-record în condițiile disponibilizărilor operate în anii trecuți și care au redus contribuțiile din impozitul pe salarii. Peste 22% din această sumă reprezintă TVA aferentă contractelor comerciale încheiate în cursul anului 2014.

 

 

Tag-uri: posta romana, TVA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ