Ucraina: Horlivka - un nou punct FIERBINTE pe harta Doneţkului

| 30 apr, 2014

Militanţii proruşi au preluat miercuri controlul asupra clădirii administraţiei locale şi sediului poliţiei din Horlivka, important nod feroviar din regiunea Doneţk, a declarat un responsabil al poliţiei locale, citat de Reuters

'Administraţia publică locală şi poliţia au fost ocupate', a spus el, indicând că în clădirea poliţiei nu sunt arme.


Cele două clădiri au fost ocupate de un grup de aproximativ 20 de persoane înarmate, în uniforme de camuflaj, fără însemne distinctive, care au început să descarce arme dintr-un vehicul, a relatat RIA Novosti, citând publicaţia locală Ostrov.


Potrivit AFP, la Lugansk, capitala regiunii cu acelaşi nume, cu aproximativ jumătate de milion de locuitori, mii de manifestanţi proruşi au ocupat marţi după-amiază prefectura locală, pe care au arborat drapelul rus. 'Noi nu vrem această juntă a naziştilor care a preluat puterea la Kiev. Copiii şi nepoţii mei vreau să crească în Rusia', a comentat o ingineră pensionară.


Un număr mare dintre manifestanţi s-au îndreptat apoi spre sediul regional al poliţiei din Lugansk, pe care l-au luat cu asalt, cu sprijinul a circa 30 de persoane înarmate cu arme automate Kalaşnikov şi lansatoare de rachetă. Spre seară, poliţiştii au abandonat sediul şi armele.


În acest context, preşedintele interimar Oleksandr Turcinov a denunţat 'inactivitatea' şi chiar 'trădarea forţelor de ordine' în estul Ucrainei. 'Evenimentele din est ilustrează inacţiunea, incapacitatea şi, uneori, trădarea criminală a forţelor de ordine în regiunile Doneţk şi Lugansk', a afirmat el.


Locotenentul de poliţie din Doneţk, Vitalie Artiuh, comandantul adjunct al unor trupe de elită ale poliţiei regionale, a explicat, într-un interviu pentru Time, de ce oamenii legii nu intervin atunci când protestatarii ocupă clădirile oficiale, dând ca exemplu preluarea controlului de către militanţii proruşi a clădirii televiziunii din Doneţk.

La 27 aprilie, el se afla, împreună cu un grup de subordonaţi ai săi, în patrulă lângă televiziune. Pe geamul maşinii, a văzut cum o mulţime de câteva sute de oameni se apropia de porţile sediului televiziunii. Grupul era condus de câţiva bărbaţi mascaţi, înarmaţi cu bâte şi scuturi de metal, iar protestatarii erau în marea lor majoritate localnici, mulţi dintre ei oameni în vârstă, cu steaguri ruseşti în mâini. 'Dacă aş fi dat ordin ca mulţimea să fie respinsă ar fi fost o baie de sânge. Cine ar vrea s-o aibă pe conştiinţă', s-a întrebat el retoric, fără alte comentarii.

Un alt motiv pentru pasivitatea forţelor de ordine în sud-estul Ucrainei ar fi impactul evenimentelor din Piaţa Independenţei din Kiev, unde trupele antirevoltă Berkut au primit ordin să deschidă focul asupra protestatarilor, iar apoi au fost acuzate de crimă în masă de noua putere, conform unor analişti ucraineni.

Cu toate acestea, militarii ucraineni au preluat controlul asupra două puncte de control în zona localităţii Cerkaskoe, nu departe de Slaviansk, în cadrul operaţiunii speciale împotriva separatiştilor din sud-estul ţării, a informat Ministerul ucrainean de Interne, citat de RIA Novosti, conform Agerpres.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ