UDMR, despre codul fiscal: Propunem revenirea la TVA de 19%, dar celelalte măsuri pot fi amânate

| 17 aug, 19:49

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formațiunea pe care o conduce propune revenirea la TVA de 19%, iar celelalte măsuri fiscale să fie rediscutate și amânate, în funcție de situația macroeconomică a țării.

Liderul Uniunii a spus că față de luna iunie, când Parlamentul a votat Codul Fiscal "aproape în unanimitate', situația nu s-a schimbat și consideră că trebuie să se revină la cota fiscală de 19%, așa cum li s-a promis oamenilor în 2010, când s-a spus că va fi vorba de o măsură temporară.

Kelemen Hunor a explicat că reducerea TVA ar însemna un minus la încasări de 8,9 miliarde de lei și o creștere a deficitului în 2016, dar în același timp duce și la creșterea ratei de colectare a TVA, iar Guvernul are responsabilitatea să convingă oficialii europeni că această măsură va crește competitivitatea României și atractivitatea pentru investitori, notează Agerpres.

Citește și:  ÎNCEP discuţiile tehnice despre Codul Fiscal: se întâlnesc reprezentanţii partidelor parlamentare

'Cele cinci puncte procentuale înseamnă, așa, brut, minus 8,9 miliarde de lei la încasări. Dar eu sunt convins că va crește sau se va reduce această sumă, nu vor fi minus 8,9 miliarde, fiindcă între timp va crește rata de colectare a TVA-ului. Acest lucru înseamnă minus 1,2 la sută din PIB. Într-adevăr, asta înseamnă să avem un deficit mai mare anul viitor decât deficitul prognozat, dar eu cred că este datoria și responsabilitatea Guvernului, a ministrului de finanțe să meargă la Bruxelles, să discute cu oficialii și cu partenerii de acolo și să explice că această reducere de TVA de fapt va crește competitivitatea României, atractivitatea României pentru investitori și, în același timp, sigur, fiecare cetățean va simți acest efect al reducerii TVA', a declarat Kelemen Hunor.

Acesta a adăugat că celelalte măsuri fiscale, care nu vizează fiecare cetățean, pot fi rediscutate sau amânate, în funcție de situația macroeconomică a țării.

'Sunt și alte măsuri care, în totalitate, înseamnă minus 2,3 la sută din PIB, dacă sunt aplicate simultan: reduceri ale activelor, impozitelor pe dividende, (...) desființarea taxei pe construcții speciale, taxa de stâlp cum se numește, și alte măsuri. Eu cred că aceste măsuri pot fi, în acest moment, rediscutate, că aceste măsuri nu vizează fiecare om, fiecare cetățean, dar cota TVA-ului, da. Și se poate spune că celelalte măsuri vor intra în vigoare peste șase luni, peste un an de zile, în funcție de evoluția situației macroeconomice a țării. Deci, din acest punct de vedere, noi considerăm că trebuie să mergem cu TVA-ul așa cum s-a votat, cum a fost acceptat de către Parlament, iar celelalte măsuri fiscale pot fi reașezate, rediscutate, amânate jumătate de an, un an, fiindcă acolo nu este un impact uriaș, nici impactul social, nici impactul financiar nu ar fi prea mare', a afirmat Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii consideră că prin această soluție nu este pusă în pericol nici stabilitatea economică, fiscală, bugetară și se respectă promisiunea făcută de 'toate părțile eșicherului politic', de revenire la cota TVA de 19%.

În context, Kelemen Hunor a ținut să puncteze că trebuie făcută și promisiunea ca în 2016 să nu fie date 'pomeni electorale' care, în opinia sa, reprezintă un pericol pentru stabilitatea bugetară și respectarea țintelor de deficit bugetar.

' În același timp, trebuie să facem cu toții o promisiune care e greu de făcut, mai ales pentru cei care se află la guvernare, că în 2016 nu vor fi pomeni electorale. Fiindcă eu sunt convins că dacă există un pericol în ceea ce privește stabilitatea bugetară și deficitul bugetar, acel pericol nu este din cauza reducerii TVA, ci este din cauza obișnuinței de a da pomeni electorale nemăsurate, necontrolate. Și eu cred că acest lucru este extrem de important de subliniat', a adăugat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a mai spus că va avea marți după-amiaza o discuție cu liderii PNL și 'cu alți oameni politici', dar la negocierile din data de 20 august, care vor fi unele tehnice, vor participa europarlamentarul Iuliu Winkler, coordonatorul Consiliului Economic care funcționează pe lângă cabinetul președintelui UDMR, deputatul Erdei Doloczki Istvan și senatorul Vegh Sandor, ambii membri în comisiile de buget finanțe din cele două Camere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ