UDMR, noua armă a PSD

| 25 oct, 2013

Dacă s-ar ajunge la o situaţie limită, liberalii nu vor mai avea capacitatea de a-i şantaja pe social-democraţi cu plecarea de la guvernare, din moment ce PSD-ul i-ar putea aduce pe unguri în locul oamenilor lui Crin Antonescu.

Decizia conducerii USL în legătură cu asumarea răspunderii pe Legea descentralizării a dat naştere la o serie de atacuri din partea opoziţiei. În contextul mai larg al situaţiei politice din acest moment, cea mai importantă reacţie vis-a-vis de subiectul asumării răspunderii Guvernului nu le-a aparţinut reprezentanţilor PDL-ului, ci liderilor UDMR. Aflat miercuri la Oradea, Kelemen Hunor a afirmat că partidul său susţine varianta negociată între liderii USL. Preşedintele UDMR a mai ţinut să adauge şi că "am tot dezbătut această problemă, şi în guvernul Tăriceanu, şi în guvernul Boc, deci credem că toate dezbaterile posibile şi imposibile au fost deja făcute”.

Importanţa declaraţiei făcute de liderul UDMR este aceea că Uniunea transmite practic semnalul că este alături de PSD din punct de vedere politic. În interiorul USL descentralizarea a fost în primul rând proiectul social-democraţilor, Liviu Dragnea fiind cel care s-a zbătut pentru elaborarea acestuia. Mai mult, miniştrii care s-au opus cel mai tare propunerilor vicepremierului au fost din rândul liberalilor, Dragnea fiind implicat în mai multe runde de negocieri dificile cu aceştia. Acordarea sprijinului maghiarilor pentru proiectul descentralizării deschide astfel noi posibilităţi în ceea ce priveşte dinamica jocului politic din ţara noastră.

De-a lungul timpului UDMR-ul s-a dovedit pragmatic în ceea ce priveşte comportamentul său politic. Interesaţi să îşi îndeplinească promisiunile faţă de minoritatea pe care o reprezintă, politicienii de origine maghiară au fost întotdeauna nişte parteneri de guvernare corecţi. Ei au evitat în general disputele sau declaraţiile provocatoare la adresa celorlalte formaţiuni politice alături de care s-au aflat, de-a lungul timpului, în diverse formule de majorităţi guvernamentale.

Pe de altă parte, aliatul oficial al PSD-ului, PNL-ul s-a comportat în ultima vreme din ce în ce mai incorect cu partenerii săi de coaliţie. Dincolo de provocările lui Crin Antonescu la adresa premierului, din ce în ce mai mulţi liberali au început să îi atace pe social-democraţi pe diverse probleme ce ţin de guvernare.

În decembrie 2012, Victor Ponta a propus cooptarea la guvernare şi a UDMR-ului, propunere refuzată de liberali. Cu toate acestea, premierul s-a întâlnit constant cu liderii partidului condus de Kelemen Hunor, pentru a negocia sprijinul acestora pe anumite proiecte legislative cu impact asupra minorităţii maghiare. Se pare că atitudinea civilizată și deschisă către dialog a şefului executivului a fost de natură faciliteze apropierea dintre cele două formaţiuni politice, apropiere care acum poate reprezenta un factor de nelinişte pentru conducerea PNL.

Ceea ce PSD-ul obţine din această apropiere este în primul rând că partidul condus de Victor Ponta are acum un avantaj în faţa PNL-ului, care continuă să se comporte incorect. Dacă s-ar ajunge la o situaţie limită, liberalii nu vor mai avea capacitatea de a-i şantaja pe social-democraţi cu plecarea de la guvernare, din moment ce PSD-ul i-ar putea aduce pe unguri în locul oamenilor lui Crin Antonescu. Faptul că PSD-ul s-a comportat corect în USL nu i-a făcut pe liberali să îşi respecte partenerii de coaliţie, dar repoziţionarea UDMR-ului ar putea reechilibra lucrurile, făcându-i pe liberali să nu se mai comporte incorect în raport cu social-democraţii. Acum câteva zile, Crin Antonescu compara majoritatea social-democrată din Parlament cu armele nucleare pe care toată lumea le are, dar nimeni nu le foloseşte. Ca să parafrazăm această declaraţie, acum PSD-ul a obţinut prin apropierea de UDMR superioritatea în ceea ce priveşte mărimea arsenalului până la punctul în care ar putea descuraja orice provocare venită din patea PNL-ului şi a lui Crin Antonescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 oct, 2013
Dinu
Eu nu stiu de ce PSD-ul se inarmeaza, PNL-ul n-a zis niciodata ca or sa p[lece de la guvernare ar fi o adevarata prostie. Asta demonstreaza ca PSD-ul are ganduri necurate, probabil vor toata puterea ... ceea ce este imposibil. Daca stau numai cu gandul la asta or sa piarda si guvernul.
25 oct, 2013
cantautor
este adevarat ca marimea "arsenalului" descurajeaza teoretic orice provocare..
exista insa,tot teoretic posibilitatea unui "accident"...
care va fi direct proportional cu marimea acelui arsenal...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ