UDMR şi PCM au început consultările asupra proiectului de autonomie ce va fi înaintat Parlamentului

| 16 mai, 2014

Liderii UDMR şi ai Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna au avut vineri, la Sfântu Gheorghe, o primă consultare pe marginea proiectului de autonomie a aşa-zisului 'Ţinut secuiesc', pe care Uniunea intenţionează să îl înainteze Parlamentului României.

Deputatul Marton Arpad, care a condus delegaţia UDMR, a declarat pentru AGERPRES că în cadrul întâlnirii s-au identificat punctele asupra cărora există consens deplin, cum ar fi statuarea limbii maghiare ca a doua limbă oficială a regiunii alături de limba română şi dreptul comunităţii maghiare de a-şi folosi neîngrădit simbolurile proprii. 

Marton Arpad a afirmat că s-a discutat şi despre sustenabilitatea economică a regiunii autonome, iar în acest caz s-a convenit că sistemul existent în Tirolul de Sud s-ar potrivi cel mai bine 'Ţinutului secuiesc' (adică judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş - n.r.). 

Parlamentarul covăsnean a precizat că subiectele asupra cărora mai urmează să se poarte discuţii vizează modalitatea în care acest proiect de autonomie ar putea fi pus în acord cu Constituţia României, delimitarea teritoriului regiunii autonome, organizarea acestuia, precum şi drepturile şi garanţiile ce urmează a fi conferite românilor de aici. 

'A fost o primă întâlnire de lucru, vom mai avea consultări după alegerile din 25 mai pentru a ne armoniza punctele de vedere. Nu am stabilit un termen până la care să finalizăm proiectul şi să îl înaintăm Parlamentului României', a declarat Marton Arpad. 

Liderul grupului PCM, Kulcsar Terza Jozsef, a afirmat că proiectul de autonomie nu este îndreptat împotriva românilor şi nici împotriva integrităţii teritoriale a statului român, deci nu înseamnă modificarea graniţelor, ci reprezintă o garanţie dată comunităţii maghiare că va putea decide în problemele care o privesc şi că îşi va putea păstra identitatea naţională. 

Luna aceasta, UDMR a editat o broşură în limbile română şi engleză, care explică succint ce presupune şi ce implică autonomia aşa-numitului 'Ţinut secuiesc'. Pe lângă cele enumerate, autonomia mai presupune în viziunea iniţiatorilor preluarea anumitor competenţe ale statului român, aplicarea proporţionalităţii etnice în serviciile publice şi în sistemul de guvernare, precum şi autonomie fiscală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ