UIMITOR! Există o ţară care a interzis guma de mestecat

| 15 oct, 2014

Există legi în diferite ţări din lume care par absurde, amuzante sau... de-a dreptul înspăimântătoare.

În anul 1983, în Singapore a apărut o propunere legislativă care consta în interzicerea gumei de mestecat. Cauzele acestei idei erau cât se poate de serioase, chiar dacă, la prima vedere, pare o glumă. Guma de mestecat era folosită în tot felul de acte de vandalism, de la unele oarecum inofensive - cum ar fi introducerea ei în cutiile de scrisori şi broaştele uşilor -, la altele cu adevărat serioase, care puneau în pericol chiar siguranţa circulaţiei cu metroul şi cauzau mari costuri suplimentare de întreţinere. Tineri teribilişti lipeau gumă de mestecat pe senzorii uşilor şi în tot felul de alte locuri. Cheltuielile cu curăţarea au devenit semnificative, aşa încât propunerea de lege, deşi respinsă în 1983, a fost acceptată în 1992. Guma de mestecat este totuşi permisă, atunci când este prescrisă de medic, pentru sănătatea danturii, scrie ziarullumina.ro.

În Portugalia este legal duelul dacă protagoniştii sunt donatori de sânge

În întreaga Europă, timp de sute de ani, mai concret între secolele al XV-lea şi al XX-lea, duelul a fost considerat o manieră bărbătească acceptabilă de tranşare a anumitor dispute. În principal, onoarea era cea care se reclama „reperată“ prin sânge, atunci când era lezată - fie că este vorba de onoare matrimonială, când un cavaler îndrăznea la soţia cuiva, fie că era la mijloc o jignire de moarte sau o calomnie. În Portugalia încă se mai păstrează în vigoare o lege care spune că este legal duelul dacă participanţii sunt... donatori de sânge. Desigur, legea nu este folosită, este doar o relicvă legislativă, spre satisfacţia celor care nu mânuiesc prea bine spada şi nici nu ochesc cum trebuie cu pistolul.

Interzis să săruţi soţia... când doarme

Orăşelul de 22.000 de locuitori Logan County din statul american Colorado este mai cunoscut pentru o lege care vizează sărutul decât pentru orice altceva: este interzis unui bărbat să-şi sărute prietena şi chiar soţia în timp ce aceasta doarme.

Iată, pe scurt, alte legi trăsnite sau doar desuete, rămase active prin codurile legislative din diverse zone ale lumii: tot în statul american Colorado este interzis să te bâlbâi în biserică în timpul slujbei; locuitorilor din Colorado le este interzis să deţină pui, dar pot avea până la trei curcani; în Danemarca există obligativitatea pentru şoferi de a claxona înainte de pornirea maşinii. Acest lucru are un motiv destul de serios, şi anume a preveni accidentele în cazul în care ar fi vreun copil ascuns sub maşină.

În statul american Washington, un tânăr poate ajunge la închisoare dacă... se laudă în public că are părinţi celebri şi bogaţi. Oare ce rezultate ar avea o astfel de lege la noi?


Dacă astăzi japonezii sunt cunoscuţi, printre altele, pentru apetitul lor extraordinar în privinţa călătoriilor în străinătate şi... pentru fotografierea continuă a locurilor vizitate, în urmă cu „doar“ trei sute de ani dornicii de excursii în afara imperiului primeau o pedeapsă, şi nu una mică: li se tăia capul, pentru trădare.

În Australia, minorilor le este interzis fumatul, dar nu şi cumpărarea de ţigări.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 dec, 00:51
OffedRabe
can you take spironolactone with lasix
Group C CC administration began on day 5 of the cycle, and repeat CC cycles were less than or equal three lasix drug

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ