Uimitor! Microscopul de "unică folosinţă". Poate mări imaginea de peste 2.000 de ori şi costă un dolar

| 17 apr, 2014

Microscopul este un instrument esenţial pentru cercetare şi medicină, dar din păcate acest instrument este de obicei foarte scump şi dificil de întreţinut. În plus, este nevoie de tehnicieni foarte pricepuţi care să-l utilizeze corect. Un bioinginer a inventat acum un aparat care va rezolva toate aceste probleme.

Manu Prakash, bioinginer la Universitatea Stanford, a inventat un microscop realizat în totalitate din hârtie. Costă foarte puţin şi când se strică este aruncat pur şi simplu la gunoi.

Foldscopul, cum a fost numit acest instrument, este printat de coli A4, acoperite cu polimer, pentru a fi mai rezistente, scrie descoperă.ro.

Componentele aparatului vor fi marcate prin găuri dispuse într-un anumit pattern, care vor fi codificate în funcţie de culori, pentru a putea fi utilizate cât mai uşor.

La această hârtie se adaugă lentile sferice făcute din borosilicat, un LED, o baterie de ceas, un întrerupător şi bandă de cupru pentru circuitele electrice.

Un asemenea aparat costă mai puţin de un dolar, poate amplifica imaginea de 2.100 de ori şi poate distinge mai puţin de un micron. Un model mai ieftin, care măreşte de doar 400 de ori, costă numai 60 de cenţi.

Foldscopul cântăreşte 10 grame şi poate fi ţinut în buzunar. Instrumentul poate fi modificat pentru a putea proiecta pe un ecran imaginea analizată. De asemenea, pot fi montate pe el diferite lentile sau filtre.

Ineditul aparat va funcţiona chiar şi dacă va fi călcat în picioare sau udat în apă. Acest tip de microscop este foarte util pentru a identifica agetul patogen care provoacă malaria sau alte boli tropicale, spune inventatorul său.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ