Un bucureştean are nevoie de 114 salarii medii pe economie pentru cumpărarea unui apartament de 50 metri pătraţi

| 11 apr, 10:40

Un bucureştean are nevoie de 114 salarii medii pe economie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere de 50 metri pătraţi utili, potrivit unui mcomunicat al unui dezvoltator imobiliar remis, luni, AGERPRES.

'Indicele de accesibilitate a achiziţionării unei locuinţe noi în Bucureşti a ajuns la un nou minim istoric, fiind necesare 114 salarii medii pe economie (sub 9,5 ani) pentru cumpărarea unui apartament nou cu două camere în Capitală (50 metri pătraţi utili), faţă de 119 salarii medii (aproximativ 10 ani) în ianuarie 2016 şi 395 de salarii medii (aproape 33 de ani) în ianuarie 2008', se arată în document. 

Indicele de accesibilitate a achiziţionării unei locuinţe noi este calculat în funcţie de salariul mediu pe economie, preţurile medii pe metru pătrat şi cursul de schimb leu - euro. 

Potrivit comunicatului, aproximativ 12.000 de locuinţe noi se află în dezvoltare în acest moment în Bucureşti şi împrejurimi şi ar putea fi livrate în acest an. 

'Cea mai mare parte a acestora, 59,5% sau 7.200 de unităţi, sunt încadrate pe segmentul mass market, în creştere cu aproximativ şase procente comparativ cu anul anterior. Ponderea segmentului middle market va continua să fie ridicată şi în 2017, pe fondul dezvoltării a tot mai multe proiecte rezidenţiale în zonele semicentrale şi în apropierea centre de afaceri (Barbu Văcărescu - Floreasca şi Politehnică - Grozăveşti), 4.500 de unităţi, sau 37% din ofertă, urmând a fi finalizate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi', menţionează sursa citată. 

Gradul de absorbţie s-a menţinut pe parcursul anului anterior la peste 80% din unităţi până la livrarea proiectelor pe piaţă, pe fondul unui nivel ridicat de accesibilitate a achiziţionării unei locuinţe noi, în ciuda sincopelor înregistrate pe segmentul finanţărilor. 

'Principala metodă de achiziţie pe segmentul mass market este reprezentantă de finanţările Prima Casă, ponderea acestora fiind de aproximativ 75% din totalul tranzacţiilor. Proiectele încadrate pe acest segment livrează pe piaţă un stoc de locuinţe accesibile din punct de vedere al preţurilor, care variază în medie între 700 şi 950 de euro pe metru pătrat util, preţul reprezentând principalul factor de diferenţiere, urmat îndeaproape de amplasament. Aproximativ 4.500 de unităţile care ar urma să fie finalizate în acest an pe piaţa rezidenţială din Capitală şi împrejurimi, sau 37% din ofertă, pot fi încadrate în categoria middle market, segment pe care preţurile medii de tranzacţionare sunt cuprinse între 1.100 şi 1.300 de euro pe metru pătrat util', informează Coldwell Banker România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ