Un condiment binecunoscut previne apariţia bolii Alzheimer

| 25 noi, 2013

Oamenii de stiinta de la University of California Santa Barbara au studiat efectele unui condiment binecunoscut, scortisoara, si au ajuns la concluzia ca el ar putea fi cheia pentru a intarzia debutul bolii Alzheimer sau pentru a contracara efectele ei.

Boala Alzheimer este o forma de dementa, o boala neurodegenerativa, cu agravare progresiva in timp, pe masura ce omoara celulele creierului. Pana acum nu a fost gasite nici cauza, nici tratamentul acestei boli.

Potrivit cercetatorilor, doi compusi din scortisoara, cinamaldehida si epicatechina, au aratat ca au efect in lupta impotriva bolii. Ei ar preveni dezvoltarea ghemurilor filamentoase formate in celulele creierului, care caracterizeaza boala Alzheimer.

Problema in aceasta boala este ca o proteina esentiala in structura neuronilor are tendinta sa nu-si mai faca rolul, ci incepe sa se grupeze, formand fibre in neuroni. Utilizarea cinamaldehidei, responsabile pentru mirosul caracteristic al condimentului, s-a dovedit eficienta in a preveni formarea acestor noduri de proteina, prin protectia proteinei de stresul oxidativ.

Celalalt compus, epicatechina, se gaseste si in afine, ciocolata si vin rosu si este cunoscut ca un puternic antioxidant. Si aceasta substanta actioneaza similar cu cinamaldehida.

Este stiut ca exista o corelatie intre diabetul de tip 2 si incidenta bolii Alzheimer. Nivelul ridicat de glucoza intalnit in diabet duce la stres oxidativ in organism, factor comun in ambele boli. Studii anterioare au aratat ca scortisoara are un rol benefic in gestionarea glicemiei si in general a diabetului zaharat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ