Unde era Mugur Isărescu în timpul crizei economice?

| 29 iun, 2013

Invitat la conferința "Strategica: On strategies in a challenging world", guvernatorul BNR Mugur Isărescu a făcut mai multe afirmații demne de reținut.

Prima dintre ele sună astfel: "Suntem preocupați aici la BNR de faptul ca țara asta nu are o viziune strategică".

Desigur, prin poziția pe care o are în raport cu sistemul financiar, preocuparea BNR pentru ca economia românească să beneficieze de o viziune clară pe termen lung este perfect legitimă. Numai că, la fel de de legitimă și necesară ar fi fost o asemenea preocupare  și acum cinci ani de zile, atunci când la nivelul economiei mondiale începuseră să apară semnele crizei. Poate că dacă atunci BNR ar fi intervenit cerând analize obiective asupra situației economiei românești și formularea unei strategii eficiente și solide de dezvoltare, nu ar mai fi fost nevoie pe urmă, când ne-a lovit criza, de măsuri de austeritate extremă, prin intermediul cărora cetățenii acestei tări au plătit pentru faptul că România a fost luată pe nepregătite.

BNR a stat însă pe margine și a asistat fără să se implice prea mult la prăbușirea în recesiune a economiei românești. Și la fel a procedat și atunci când, a fost nevoie să ne pregătim răspunsul în fața crizei și să găsim soluția pentru ca România să își regăsească echilibrul și să reintre pe un trend de creștere. Înloc să ceară  "dezbateri, discuții, analize", BNR a tăcut și a privit cum guvernele Boc și Ungureanu bulversează și mai tare economia românească, în loc să ia măsurile necesare pentru relansare.

"Trebuie sa facem o analiză să vedem dacă abordarea noastră  a crizei a fost cea mai bună", spune acum guvernatorul BNR. Din nefericire însă, disponibilitatea analitică a lui Mugur Isărescu este tardivă pentru milioanele de români care au sărăcit de pe urma modului dezastruos în care a fost gestionată criza, sau pentru miile de oameni de afaceri ale căror firme au intrat în faliment, din pricină că guvernanții nu au știut să ia măsurile necesare pentru a-i ajuta.

România a avut o uriașă nevoie de o viziune strategică solidă în domeniul economic. Iar BNR ar fi putut și ar fi trebuit să contribuie la conturarea ei. Nu a făcut-o însă, contribuind astfel la amânarea relansării economice.

Aceasta s-a produs însă, după cum au confirmat-o atât UE, cât și FMI.  Iar faptul că România are astăzi o creștere economică solidă și se situează pe locul trei la acest capitol în Europa, sau că s-a reușit în premieră din anii ’90 încoace aducerea balanței comerciale în zona pozitivă reprezintă doar câteva dintre elementele care îl contrazic pe Mugur Isărescu, atunci când spune că nu avem o strategie economică. Pentru că aceste rezultate au fost posibile tocmai pentru că USL a suplinit golul strategic din perioada guvernărilor PDL-iste și a implementat în ultimul an o viziune economică sănătoasă.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ