UNIC! Arborele care NU ARDE

| 03 sep, 2014

Arborele de paulownia este originar din Asia, fiind cunoscut şi sub denumirea de 'copacul Păsării Phoenix', putând fi plantat atât în zone de şes, cât şi de deal, până la o altitudine de 1.200 m.

Paulownia, sau arborele Kiri,  este copacul de esenţă tare cu cea mai rapidă creştere din lume, putând atinge, dacă este cultivat în condiţii corecte, o înălţime de 20 metri în 3 ani, putând fi recoltat.

Are o rădăcină pivotantă, ajungând la maturitate până la 10 - 12 m, având şi rolul de a stabiliza solul. Este cu 30% mai uşor decât orice lemn comparabil, este rezistent la contorsionare, consumă de zece ori mai mult CO2 decât oricare alt arbore.

Însă ceea ce îl face cu adevărat unic este faptul că rezistă la foc (temperatura de aprindere este de 420-430 de grade Celsius, comparativ cu un lemn de esenţă tare sau medie care se aprinde la 220-225 de grade Celsius).

Se poate folosi atât pentru cherestea, deoarece se usucă foarte repede şi fără a se deforma având o prelucrabilitate foarte bună, cât şi ca arbore ornamental, deoarece se adaptează foarte bine mediului citadin, iar frunzişul, datorită compoziţiei chimice, poate fi folosit drept furaje pentru animale.

Kiri Development, subsidiara din România a companiei germane KIRI Investment, a investit pentru prima oară în România în anul 2012, 5 milioane de euro în plantaţii de "arbori minune", paulownia.

Citeşte şi: Descoperirea care revoluţionează lumea. Cine sunt cei care au reuşit să transforme aerul în benzină

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ