USL rămâne lider detaşat în preferinţele românilor. PSD – partidul dominant în USL

| 24 mai, 2013

Dacă aliniem puţin datele, prima concluzie ar fi că premierul s-a instalat în scaunul de lider incontestabil al USL, iar PSD este vioara întâi a coaliţiei.

Conform sondajul realizat de INSCOP Research în perioada 20-28 aprilie, USL conduce detaşat în opţiunile românilor, cu 59,7%. Cifrele sunt îmbucurătoare pentru coaliţia aflată la guvernare - să nu uităm – de peste un an de zile instalată la Palatul Victoria. Care sunt argumentele românilor care oferă votul de încredere Uniunii? Primul ar fi că actualul executiv a reuşit să impună un dram de stabilitate financiară. Putem vorbi aici de obţinerea unui echilibru macroeconomic, dar oamenii simpli au simţit altceva. Mai bine zis au simţit ceva şi pentru ei, după o perioadă în care doar li s-a luat. Dovezile sunt mai multe: reîntregirea salarilor bugetarilor, indexarea pensilor, majorarea salariului minim, creşterea îndemnizaţiilor pentru mame, creşterea leului în raport cu euro - cu efect imediat în diminuarea facturilor şi ratelor de la bănci.

Un al doilea argument îl putem căuta la atitudinea şi modul de comunicare ale actualilor guvernaţi. Aproape surprinzător, lipseşte aroganţa din discursul liderilor socialişti şi liberali, este limpede că şi-au însuşit lecţia democraţilor. Lipsesc genţile  de mii de euro ale doamnelor şi maşinile de lux, nu vă imaginaţi însă că nu sunt printre USL-işti şi oameni cu averi importante, dar este de bun simţ să nu fii opulent într-o perioadă când banii se câştiga tot mai greu.

Al treilea considerent - electoratul este sătul de scandaluri şi aproape neinteresat de lupta politică, lucru demonstrat de concluziile ultimului barometru de opinie referitor la coabitare. Pactul dintre preşedinte şi primul ministru este perceput ca favorabil, evoluţia situându-se pe un trend ascendent, de la 48% părere bună în februarie la 56% în mai.

PSD şi Victor Ponta sunt principalii beneficiari ai coabitării. Potrivit aceleiaşi cercetări INSCOP, social-democraţii deţin un scor dublu faţă de liberali. Astfel, la alegerile pentru Parlamentul European PSD-UNPR ar obţine 40,2% din voturi, iar PNL-PC doar 21,3%. Vestea nu le pică bine liberalilor, care au anunţat primii candidaturi separate în 2014. Antonescu nu a putut să vadă adevăratele mize ale alegerilor pentru Bruxelles şi statura pe care ţi-o dă un grup mare de parlamentari europeni – „până în vara sau primăvara lui 2014, este mai probabil să candidăm pe liste separate cu acel prilej, care să identifice şi mai bine profilul, doctrina şi programul fiecărei formaţiuni”. Ponta, în schimb, pesemne învăţând din funcţia de premier că negocierile sunt vitale, a declarat la finalul congresului PSD că partidul intră de a două zi în campanie pentru PE.

Deunăzi, datele transmise publicităţii de acelaşi institut scot în evidenţă cota la care a ajuns Victor Ponta în ceea ce priveşte încrederea românilor, de peste 42%, cu două procente peste prezumtivul scor obţinut de PSD-UNPR. Totodată, şeful guvernului conduce în clasamentul personalităţilor pe care românii le consideră cele mai potrivite pentru funcţia de preşedinte. Victor Ponta este considerat potrivit şi foarte potrivit de către 49,4% dintre respondenţi. Dacă aliniem puţin datele, prima concluzie ar fi că premierul s-a instalat în scaunul de lider incontestabil al USL, iar PSD este vioara întâi a coaliţiei. A doua – social-democraţii şi-a găsit liderul care îndeplineşte şi condiţia de locomotivă electorală, avantaj pe care nu l-au mai avut din vremea preşedinţiei lui Ion Iliescu.

Pentru imaginea liberalilor nu este nimic pierdut încă. Se cere însă o schimbare de atitudine, o stăpânire a situaţiei, care să inspire linişte, o aşezare din interior a lucrurilor. În plus, pentru ei ar fi benefică o vizibilitate mai mare la guvernare, să pună osul la treabă, cum se spune, lucru reproşat de altfel de colegii social-democraţi.

Totodată, barometrul ne indică o opoziţie divizată, fără busolă, cu un Dan Diaconescu în cădere liberă. PPDD pierde aproape un procent lunar, concomitent cu doi-trei parlamentari, ajungând la 8,2% (faţă de 9% lună trecută). Partidul Democrat Liberal îşi menţine poziţia la 15%, la fel UDMR-ul (5%) şi Alianţa DA, FC - PNTCD (5,2%). În ceea ce priveşte impresia pe care Mişcarea Populară a creat-o în rândul celor care au auzit de fundaţie (peste 54% dintre cei chestionaţi), 28,6% au o părere bună, 44,6% o impresie negativă. Sondajul nu ne prezintă procentajul pe care l-ar obţine MP în eventualitatea în care s-ar transforma în partid politic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ