USL readuce stema pe tricolorul României

| 06 iun, 2013

În Comisia pentru revizuirea Constituției s-a adoptat un amendament prin care se introduce stema națională pe drapelul României.

Aparent simplă, prevederea a fost dezbătută intens și s-au confruntat mai multe curente de opinie. În primul rând s-a pus problema ca însăși stema să fie modificată și menționată ca atare în noua Constituție. În legătură cu modificarea modelului de stemă, parlamentarii au respins amendamentul propus de senatorul liberal Victor Ciorbea, care a propus ca forma și conținutul stemei naționale să fie preluate după cele ale Casei Regale a României.

Discuțiile legate de oportunitatea modificării stemei sunt mult mai vechi și depășesc cu mult cadrul dezbaterii legate de drapel. Partizanii stemei actuale se opun revenirii la un model monarhic, din moment ce România este în prezent republică. Pe de altă parte există și opinia celor care recomandă recuperarea tradițiilor istorice. Aceștia argumentează că însăși coroana eliminată din forma actuală a stemei nu era atât un simbol monarhic, cât cel mai puternic simbol al independenței cucerite la 1877. În acest sens, se mai amintește că, dacă admitem simbolistica monarhică, nu există o rațiune specială logică pentru eliminarea coroanei de pe capul acvilei și menținerea crucii în pliscul acesteia. Cele două elemente aveau conotații complementare în timpul regimului monarhic: Regele și Biserica.

Amendamentul propus de Victor Ciorbea a căzut, astfel stema națională ce va fi pe drapel va fi tot cea votată prin lege organică în 1992.

Potrivit articolului 1 din legea 102/1992, „Stema României simbolizează statul român național, suveran și independent, unitar și indivizibil și se compune din două scuturi suprapuse: scutul mare și scutul mic”.

De remarcat și faptul că se menține opțiunea desemnării atât a stemei, cât și a sigiliului prin legi organice, o idee mai ușor de modificat decât Constituția țării. Amendamentul deputatului PSD Gheorghe Emacu a fost adoptat cu 13 voturi pentru și o abținere.

Din punct de vedere european, acest amendament apropie România de tradițiile bătrânului continent, unde majoritatea țărilor au steme incluse în drapel.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ