USR a depus un proiect de lege prin care toţi conducătorii de doctorate vor avea un profil academic public

| 16 dec, 20:29

Senatoarea USR Silvia Dinică a depus o iniţiativă legislativă care vizează îmbunătăţirea transparenţei în universităţile din România, atât în ceea ce priveşte activitatea academică a conducătorilor de doctorate, cât şi în privinţa proceselor administrative, financiare şi executive ale universităţilor.

Prin acest proiect de lege, toţi conducătorii de doctorate îşi vor face public profilul academic pe pagina web, acreditată, a universităţii.

Iniţiativa legislativă prevede că, dacă un student doreşte să urmeze un doctorat la o universitate de renume din afara ţării, poate găsi cu uşurinţă informaţii privind cadrele didactice, cariera lor academică, publicaţiile acestora sau temele de cercetare.
Potrivit Silviei Dinică, pe multe dintre website-urile universităţilor româneşti nu există nicio informaţie publică despre profilul academic al conducătorilor de doctorate, de multe ori, nici măcar lista completă a acestora sau datele de contact.
Acest lucru afectează major credibilitatea şcolilor doctorale şi face ca admiterea studenţilor la studiile doctorale să fie mai degrabă o înţelegere personală între profesor şi student şi mai puţin o alegere informată bazată pe interesele academice ale studentului. Astfel, propunerea legislativă vizează publicarea CV-urilor şi a profilurilor academice ale tuturor conducătorilor de doctorate din România.
”Este necesar să înlăturăm cortina groasă care ascunde în acest moment informaţiile despre coordonatorii de doctorate şi lucrările doctoranzilor. În caz contrar, şcoala doctorală românească va continua să îşi piardă din credibilitate. Nu este normal să aflăm despre coordonatorii de doctorate şi lucrările diverşilor doctoranzi doar în momentul în care apar controverse publice sau articole de investigaţie în presă.”, a subliniat Silvia Dinică.
Proiectul vizează transparentizarea deciziilor structurilor de conducere din universităţi.
De cele mai multe ori, pentru aflarea informaţiilor privind deciziile structurilor universitare, şi nu numai, este nevoie de o adevărată muncă de investigaţie din partea cetăţenilor şi de solicitări oficiale, prin legea 544/2001, pentru care răspunsurile pot întârzia.
Iniţiativa legislativă vine să clarifice faptul că toate regulamentele, deciziile, hotărârile, componenţa şi datele de contact, rapoarte de activitate şi alte informaţii se vor publica, în format electronic accesibil pentru căutare, salvare, distribuire şi imprimare, pe site-urile oficiale ale instituţiilor de învăţământ superior, în termen de 30 de zile de la redactarea, încheierea, adoptarea sau actualizarea lor.
”Transparentizarea nu ar trebui să fie văzută ca o sperietoare pentru învăţământul superior, ci ca un aspect firesc în desfăşurarea activităţii universitare, care duce la creşterea încrederii populaţiei în universităţile româneşti!”, a declarat Silvia Dinică.

 

Tag-uri: legislativa, proiect
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ