Van Groningen: Legea privind darea în plată nu se poate aplica niciodată retroactiv

| 30 mar, 18:27

Băncile comerciale nu sunt de acord cu Legea privind darea în plată nici în cea mai recentă variantă discutată de reprezentanţii partidelor parlamentare, respectiv cu aplicarea unui plafon de 250.000 de euro şi excluderea programului Prima Casă, atât timp cât se aplică şi contractelor în derulare.

"Este destul de clar că nu putem accepta ceva ce este retroactiv. Dacă este pentru viitor, e altceva, dar nu se poate aplica niciodată retroactiv. Va afecta dreptul constituţional al băncilor la proprietate. Retroactivitatea nu este în concordanţă cu Directiva europeană (...) Dacă ne uităm la viitor, cred ca este o idee stupidă, dar dacă asta se doreşte, acesta va fi viitorul", a explicat miercuri Steven van Groningen, membru al conducerii Consiliului Investitorilor Străini (FIC) şi preşedinte al Consiliului Patronatelor Bancare din România. 

El a revenit asupra necesităţii unui studiu de impact, având în vedere că este vorba de o lege care va avea un puternic impact economic. În plus, van Groningen susţine că scopul acestei legi ar fi rezolvarea unor cazuri curente, însă efectele ei sunt pentru viitor. 

La rândul său, Mihai Bogza, membru în conducerea FIC şi preşedinte al Bancpost, a subliniat că această lege va avea impact asupra costurilor de finanţare ale statului în viitor. "Prin caracterul retroactiv, statul intervine în contractul dintre două părţi şi schimbă regulile în timpul jocului, deci se poate întâmpla oricui. Dacă aş fi în locul statului, mi-aş face griji pentru ce urmează, pentru că (legea - n.r.) va avea un impact asupra costurilor de finanţare ulterioare", a subliniat Bogza. 

Potrivit acestuia, în cazul în care statul vrea să facă protecţia socială, ar trebui să o facă din bani publici, nu din banii băncilor. "Nu faci protecţie socială cu banii altora. Nu iei bani de la bănci să îi dai persoanelor fizice, chiar dacă sistemul bancar ar fi foarte profitabil, ceea ce nu a fost cazul în ultimii ani", a adăugat Bogza. 

Van Groningen a mai spus că va participa joi la dezbaterile pe marginea Legii care vor avea loc în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ