Varga: S-a furat lemn de 5 mld. de euro. Cei care-l păzesc sunt complici

| 06 iun, 2013

În România se fură lemn în toate judeţele, chiar cu complicitatea celor plătiţi să păzească pădurile, a declarat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga.

"Din păcate, în România s-a tăiat extrem de mult. Conform raportului Curţii de Conturi, din 1990 până în 2011, s-au tăiat 80 de milioane de metri cubi de masă lemnoasă, s-a tăiat ilegal. Paguba este estimată la 5 miliarde de euro. S-a tăiat de unde nu trebuie şi s-a furat practic, creând dezechilibre care au făcut să avem scurgeri de pe versanţi, să avem alunecări de teren, să avem torenţi, cum îi vedeţi din păcate şi în aceste zile", a spus Varga. 

Ministrul a afirmat că există cel puţin opt judeţe unde se practică tăierile ilegale de pădure. "Am verificat în ţară să văd zonele în care sunt aceste tăieri ilegale, crezând că sunt doar zone izolate, dar, din păcate, tăierile ilegale sunt un fenomen şi vă dau câteva exemple câteva judeţe în care s-a tăiat ilegal extrem de mult: Argeş, Alba, Cluj, Maramureş, Bihor, Giurgiu, Suceava, Neamţ", a exemplificat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură. Judeţul cu cele mai puţine furturi de lemn din România, este chiar Sibiul, potrivit ministrului.

Totodată, Lucia Varga spune că există vinovaţi de furtul de lemn din România, chiar directori de Direcţii Silvice, cum este fostul director de la Cluj. În acest judeţ, s-a tăiat dintr-un singur ocol silvic, dintr-o comună, în mod ilegal, cantitatea de 60.000 de metri cubi lemn, adică cota judeţului pe un an de zile. 

Pentru a vedea cât s-a furat, Romsilva lucrează la o hartă care să arate România fără pădurile care au fost tăiate ilegal. Practic, în statistici, pe hârtie, ne mândrim cu 27 la sută din suprafaţă ţării, fiind împădurită, care oricum este o cifră sub media europeană de 32-35 %, în mod real, nu există judeţ unde să nu fi dispărut pădure care a fost pur şi simplu furată. "Aproape în toate judeţele se constată furt de lemn. Se fură necontrolat", e concluzia ministrului Lucia Varga.

În acest sens, Varga propune ca pădurarii să nu mai poată primi autorizaţia de practică timp de jumătate de an, dacă este prins că nu îşi face bine treaba. O altă propunere se referă la faptul că pădurarii şi familiile lor să nu mai poată să deţină şi firme de exploatare a lemnului. O altă modificare legislativă care va fi luată, va însemna mărirea de cinci ori a amenzilor pentru furt de lemn. Acum, sancţiunile ajung şi până la 10.000 de lei. 

Pentru inspectorii silvici, Lucia Varga pregăteşte venituri mai mari, prin acordarea de stimulente ce ar urma să fie obţinute din lemnul confiscat care va fi vândut, dar şi asigurarea benzinei şi a motorinei necesare pentru a face controale. Acum, cei care trebuie să inspecteze pădurile, au salariile prea mici şi nici nu pot porni maşinile de serviciu, ca să facă toate controalele, din cauză că au cota prea mică de combustibil, potrivit ministrului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ