Vasile Blaga despre secretele victoriei lui Iohannis: Am avut o campanie pozitivă

| 27 noi, 2014

Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a vorbit, la Adevărul Live, în prima apariţie a sa de după alegerile prezidenţiale, despre cum a reuşit Klaus Iohannis o răsturnare de scor atât de spectaculoasă în turul doi şi despre culisele reuşitei sale.

Principalele declaraţii ale copreşedintelui PNL:

Despre cea de-a treia campanie prezidenţială câştigată

Este prima ieşire publică. Aştept să văd cum se manifestă lumea. Vorbeam cu domnul Iohannis, că mulţi îşi arogă victoriile. Au votat aproape 55%. Este o victorie foarte clară şi recunoscută imediat de către Ponta. Era clar cam de la 17.00 după-amiază. Lucrurile pornise mai clar ca în 2009. Eram mai optimist ca în 2009.

Era un candidat potrivit, pe care românii şi-l doreau şi pornisem şi mult mai bine ca în 2009. La ora 13.00 era 51% - 42%. Nu mă aşteptam la diferenţa aceasta de un milion, dar la victorie sigur mă aşteptam. Eu am o vorbă: indiferent cât de mobilizat este aparatul de partid şi a fost în cea mai parte, îţi trebuie un candidat serios.

Noi nu l-am ales la masa verde, a fost o serie de analize. Am colaborat foarte bine cu domnul Iohannis şi în timpul în care eram ministru de Interne. Vedeţi cum arată Sibiul, infrastructura. Contează enorm candidatul şi dacă românii se regăsesc în el. Rolul partidelor este să transmită mesajele în teritoriu. Când am introdus sloganul de campanie au fost vreo cinci variante. La un moment dat „România lucrului bine făcut“ era pe locul cinci. Când am intrat în focuss-grupuri, acest slogan a spart.

Despre prima dezbatere televizată

Ştiam cu o zi înainte. Eram singurul sau printre doi-trei oameni care ştiam, dar domnia sa care este de bun simţ a fost surprins de obrăznicia lui Ponta. Percepţia comentatorilor a fost că a pierdut, dar oameniii au văzut două feluri de a aborda politica.

Patru colegi au discutat cu el patru ore. Diferenţa s-a văzut foarte mult. Domnul Iohannis ştie administraţie, Ponta, habar nu are. A fost şi o abordare partizană a domnului Ponta din partea unor jurnaliste. Şi asta a contat. Ce nu înţelege PSD este că oamenii se informează.

Românii au ales. Un partid propune preşedintele, românii îl votează. Am avut o campanie pozitivă, iar PSD a dus o campanie plină de teme false. Introducerea preşedintelui Traian Băsescu în joc. Noi ştiam că ne face bine. PSD a încercat să-şi construiască nişte avantaje competitive.

Acea ordonanţă de urgenţă a traseiştilor. Am pierdut 500, pe care, să fie clar, nu-i primim înapoi. Ei nu discutau cu românii. Îl luăm şi pe Vadim, lucru ce au oripilat Cancelariile europene. Maghiarii sunt un electorat pro-dreapta. De data asta au votat peste 82% cu Klaus Iohannis. Ceea ce s-a realizat foarte bine a fost securizarea votului. Oamenii au rezistat în secţiile de votare.

Nu am avut nicio îndoială că nu vom câştiga. Am auzit şi comentatori politici, că domnul Blaga joacă totul pe o singură carte. Domnul Iohannis nu are nicio problemă cu incompatibilitate. Analizele noastre erau făcute de 58% prezenţă la vot. Fac parte dintre oamenii care dau bani pe analize, o citesc aşa cum trebuie.

Eu i-am spus doamnei Firea că îi mulţumesc pentru ajutorul pe care l-am primit în campania electorală. Să ajungi să-l acuzi pe un om că nu are copii. Plus, încercarea lor să nu laşi românul să voteze. BEC a spus de două ori să mărească numărul de secţii, ambasadorii ceruse, primarii, la fel. Toate lucrurile astea s-au rostogolit. Am avut o echiipă foarte mare de multiplicare a mesajelor, dar dorinţa românilor de schimbare a contat foarte mult.

Ne propusesem să fie cu 3 în faţă la amândoi în primul tur. Nu aş vorbi de trădare, am vorbit cu oamenii aceia. Trebuie muncit mai mult pentru a informa electoratul din sud. Românul este un om de bun simţ. Paridele trebuie să aibă capacitatea să ducă informaţia lândă cetăţean. Domnul Boc s-a implicat în turul II.

În turul I a mers pe un alt candidat. Pe domnul Dâncu, să-l întrebaţi ce părere avea sâmbătă? Diaspora a făcut cât două judeţe din Sud. Nu am păţit în viaţa mea ce am păţit în această campanie. Echipele de campanie negociază o platformă pe un format pe care să-l discutăm. Victor Ponta a spus: aşa facem. Dacă procedezii aşa, mă duc şi eu unde vreau.

Generaţia Facebook a început să facă politică. Klaus Iohannis, AVERTIZAT de fanii săi

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ