Vasile Blaga se preface că poate, Macovei și Predoiu se prefac că-l cred

Despre Cătălin Predoiu, tehnician consacrat până deunăzi, nu se puteau spune prea multe. În afară de trăsătura sa definitorie, de salamandră care a trecut prin apă și foc, supraviețuind tuturor schimbărilor guvernamentale din 2007 și până în 2012, din perspectivă politică ce poți să spui?

Că a fost un semn de carte între guvernele Boc I și Boc II, premier interimar preț de trei zile? Sună la fel de relevant precum președinția de o seară a lui Mircea Geoană.

Puțini aveau să intuiască că din 2012 și până acum, tumultuoasele schimbări de pe scena politică aveau să provoace o discretă și subtilă rearanjare structurală în cazul fostului ministru polivalent politic. Nu-i cazul să vă imaginați că și-a lămurit într-un final orientarea. Este drept că a fost cooptat cu fanfară de Vasile Blaga, practic singura victorie subțire a liderului liberal-democrat în ultima vreme. Din punct de vedere politic este irelevantă această ocupare de poziție pragmatică în PDL.

Cătălin Predoiu ar fi lucrat cu oricine, de la Traian Băsescu și până la Victor Ponta, dacă acesta i-ar fi cerut-o. Aici apare însă o problemă delicată. Victor Ponta nu l-a invitat în guvern pe tehnocratul de meserie, considerând fără doar și poate că o asemenea activitate lungă în fruntea unui minister unde s-au adunat un munte de 3 milioane de dosare nerezolvate, ar avea nevoie de o pauză binemeritată și o perioadă apreciabilă de odihnă.

Cu Traian Băsescu și Mișcarea Populară s-a cam lămurit, în sensul că aceasta din urmă riscă să dispară acolo unde se află și acum, în stadiul de proiect. Iar față de Traian Băsescu, deși menține încă o neutralitate plină de deferență, are o înțelegere bazată pe intuiție. O salamandră nu va ignora niciodată abilitatea care-i permite unei șopârle să-și sacrifice coada pentru a-și salva pielea.

Lui Cătălin Predoiu nici nu-i rămăseseră prea multe opțiuni când a fost invitat în famelicul PDL de către Vasile Blaga. Practic, putem considera chiar că liderul liberal-democrat s-a hazardat invitându-l în partid. Dacă ar mai fi avut puțină răbdare, Predoiu s-ar fi cerut singur înăuntru, căci după ce s-a dezbrăcat de tricoul de tehnocrat, nu-i mai rămăseseră în vestiar decât două opțiuni: tricoul de rezerve și cel de ronin care acceptă cea mai bună ofertă, pe care l-a și ales.

Este o relație de minciunire reciprocă, acceptată în egală măsură de Blaga și Predoiu. Predoiu se preface că nu înțelege că Vasile Blaga îl amăgește alături de alții, cu zăhărelul europarlamentarelor viitoare, în timp ce Blaga se face că nu știe că Predoiu ar fi acceptat o ofertă similară chiar și de la USL, dacă s-ar fi ivit ocazia. Ori ocaziile vin, revin... Dar să ne oprim aici și să nu-i facem proaspetei achiziții liberal-democrate un proces de intenție. Adevărul va ieși cu siguranță la iveală cât de curând, la alegerile europarlamentare când zăhărelul promis va trebui distribuit către prea mulți interesați.

Să nu uităm că printre acești duși cu zăhărelul se află și o mare doamnă a politicii autohtone, Monica Macovei. Situația în care se află distinsul europarlamentar este cât se poate de ingrată. Nimeni nu s-a mirat de recent anunțatul său interes pentru un nou mandat în Parlamentul European.

Ce să facă Monica Macovei, în țară? Colegii din politică nu-și ascund reticența și o privesc ca pe un Brutus cu fustă și stilet. În ochii populației și-a erodat defintiv orice capital de simpatie, imediat după propaganda ostilă făcută în Parlamentul European, în urma căreia României erau cât pe ce să i se închidă în nas toate ușile marilor cancelarii. Pe banchiza mandatului care se tot topește sub președintele care se vrea popular, nu-și dorește probabil nici domnia sa să ajungă, așa că, de voie-de nevoie se preface că ia și ea de bun zăhărelul mandatului de europarlamentar PDL pe care i-l flutură Vasile Blaga pe la nas. Pe bărcuța nesigură în care s-a transformat PDL, Vasile Blaga se preface că-i poate salva, iar Macovei și Predoiu se prefac că-l cred. Dar adevărul este că liberal-democrații se duc la fund, cu un echipaj în care se înghesuie mai mulți căpitani decât marinari.

Îndrăznesc să cred că viitoarele alegeri europarlamentare nu vor avea cine știe încărcătură emoțională pentru marea majoritate a românilor de rând. Cu atât mai mare va fi însă distracția și satisfacția acestora la spectacolul jalnic pe care-l vor oferi somitățile politice de odinioară.

Din visele de mărire pe care Predoiu și Macovei cu siguranță le-au avut s-a cam ales praful. Aceștia, alături de ceilalți, încearcă să salveze ce se mai poate și ce a mai rămas din ambițiile politice, înghesuite pe platforma îngustă a PDL care se îndreaptă într-o rână, pe ape învolburate, spre cascada Niagara a alegerilor europarlamentare din 2014. Prin această perspectivă tristă se explică și starea de non-combat și inapetența lui Vasile Blaga pentru un efort real de opoziție. Ce rost are, pare să sugereze acesta. Să trecem peste această încercare și vom mai vedea noi.

Dincolo de strategia lui ”vom trăi și vom vedea”, aplicată de Blaga, și priviți din perspectiva celor maxim 5 mandate la care pot visa, liberal-democrații seamănă cu nefericiții naufragiați înghesuiți pe Pluta Meduzei. Liberal-democrații nu mai cred că vor guverna, viitorul lor politic este neguros. Tot ce mai speră în prezent este să-și salveze pielea în Parlamentul European. Dar singura lor șansă de supraviețuire politică este să se devoreze între ei.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ