Vasilescu: România fără Transilvania, Bucovina, Banat, Basarabia, era mai puternică economic decât oricare țară nordică

| 26 sep, 09:47

România în 1913, fără Transilvania, Bucovina, Banat, Basarabia, era mai puternică economic decât oricare țară nordică, respectiv Suedia, Danemarca, Norvegia și Finlanda, susține Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu.

"România este a 17-a ţară din Uniunea Europeană, în funcţie de PIB cu 186 de miliarde de euro. Cu 186 de miliarde de euro o să observăm că, pentru o populaţie de 19,5 milioane de locuitori, este foarte puţin. PIB-ul nostru este foarte mic, asta este drama noastră. Sunt zece ţări în Uniunea Europeană, cu populaţii mai mici decât România, dar cu PIB-uri mai mari. Avem exemplul Irlandei, cu un PIB cu 120 de miliarde mai mare decât al României, dar noi împărţim un PIB la 19,5 milioane de locuitori, iar ei la numai 4,5 milioane de locuitori.”, a declarat Adrian Vasilescu.

“Acestea sunt drame pe care foarte multe ţări le au. China, de exemplu, este într-un marş triumfal. A trecut fulgerător peste Japonia şi este gata să treacă peste America la PIB-ul total, dar dacă este să împarţi PIB-ul Chinei la cei 1,7 miliarde de locuitori atunci o să vedeţi că este greu. Ca să se dezvolte, China are nevoie de ce a făcut America cu 200 de ani în urmă — marşul spre Vest. Acum, dezvoltarea Chinei este pe coasta de Est, acolo unde sunt marile centre economice şi unde sunt marile realizări ale Chinei, care sunt uluitoare. Împărţirea PIB-ului la numărului de locuitori este o problemă care trebuie să ne intre bine în minte, pentru asta e problema care trebuie rezolvată", a afirmat Vasilescu.

România din 1913 era mai puternică economic decât oricare ţară nordică, respectiv Suedia, Danemarca, Norvegia şi Finlanda, susţine Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, potrivit Digi24.

Oficialul BNR a precizat că modelul economic pe care România ar putea să-l analizeze pentru a-l urma se găseşte în istorie, respectiv în anul 1913 când ţara noastră se situa pe locul 11, înaintea statelor nordice, dar şi a Portugaliei, Greciei sau Ungariei.

"Modelul pe care noi îl căutăm în lume îl găsim în propria noastră istorie, pentru că din 1990 vârfurile politicii din România tot caută un model. S-au dus la modelul suedez, au vorbit despre modelul german, pe urmă au căutat prin Japonia, dar niciunul dintre aceste modele nu avea puncte de acord cu situaţia specifică României. Eu cred că îl găsim în propria noastră istorie.”, a mai spus Adrian Vasilescu.

Mergem la anul 1913... anul în care România se situa ca putere economică pe locul 11 şi uitaţi-vă cine era după noi: Turcia, Suedia, Ungaria, Danemarca, Grecia, Portugalia, Finlanda, Norvegia. Aceste ţări ne priveau de jos în sus. Și uitaţi ce am fost şi ce am ajuns. În 1990, cădem pe 17... De aici trebuie să privim cum s-a făcut acel rezultat din 1913. Ce a făcut România de a ajuns acolo şi cel fel de Românie a avut acel rezultat extraordinar? O fâşie de pământ, sub curbura Carpaţilor, fără Basarabia, fără Bucovina, fără Transilvania, fără Banat şi fără o parte din Dobrogea, se urca pe locul 11 şi surclasa atâtea ţări care, astăzi, sunt cu mult mai puternice decât noi. Astăzi, am avea nevoie să implementăm bunul simţ financiar la nivelul populaţiei ţării. Din păcate, este ultima din cele 28 de state ale UE din acest punct de vedere. Bulgaria este înaintea noastră, cu 12 puncte procentuale mai mult. Încă nu avem o masă critică de specialişti care să asigure un lucru foarte important: partea de tehnologie", a subliniat oficialul BNR.

Tag-uri: adrian vasilescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ