Vești bune din Educație. Elevii vor avea în 2014 încă 600 de microbuze pentru navetă

| 17 ian, 2014

Problemele de anul trecut au apărut și au necesitat intervenția MEN după ce s-a descoperit că transportatorii au aplicat prețuri cu mult mai mari față de cele practicate în mod concurențial, generând astfel costuri foarte mari pentru elevii care fac naveta.

Ministerul Educației Naționale a anunțat că în 2014 vor fi achiziționate cel puțin 600 de microbuze noi pentru transportul elevilor. Sursa fondurilor necesare va fi vânzarea certificatelor de emisii, finanțarea fiind de circa 76 de milioane de lei. Măsura este una pozitivă, ce stă la baza dezvoltării sistemului de învătământ din România prin asigurarea accesului la educație a elevilor care locuiesc la distanțe mari de unitățile de învățământ.

Articolul 84, aliniatul (3) din Legea Educației Naționale prevede sprijinirea elevilor care nu sunt școlarizați în localitatea de domiciliu în privința cheltuielilor de transport, care sunt decontate din bugetul Ministrului Educației. A fost respectat prin decontarea la zi a abonamentelor pentru transportul elevilor.

În 2013, Ministerul Educației Naționale a suplimentat fondul destinat plăţii transportului elevilor navetişti cu 50 de milioane de lei, pentru rezolvarea problemelor privind datoriile acumulate la plata abonamentelor. De asemenea, printr-o corecție legislativă, s-au impus norme mai stricte de reglementare a distanțelor și costurilor pentru abonamentele decontate prin plafonarea cheltuielilor.

Problemele de anul trecut au apărut și au necesitat intervenția MEN după ce s-a descoperit că transportatorii au aplicat prețuri cu mult mai mari față de cele practicate în mod concurențial, generând astfel costuri foarte mari pentru elevii care fac naveta.

De asemenea, datorită unei completări a legii existente de către Guvern, personalul didactic auxiliar (secretarelor, bibliotecarilor, pedagogului școlar, laboranților, asistenților sociali) va avea posibilitatea decontării cheltuielilor atât pentru transportul efectuat cu autoturismul personal (decontarea a 7,5 litri de benzină la 100 de kilometri parcurși), cât și a cheltuielilor rezultate din utilizarea mijloacelor de transport în comun.

Mai mult, pe lângă investițiile utile în domeniul transportului către unitățile de învățământ, premierul Victor Ponta a anunțat că se vor aloca încă 240 de milioane de euro din programe europene pentru infrastructura școlară, finanțare care îi va permite Guvernului să fie mai exigent cu privire la activitatea care se desfășoară în sistemul de educație.

Având în vedere faptele grave recent descoperite în unitățile de învătământ, Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, pregătește în acest sens un cod de etică cu scopul de a stopa corupția din sistemul educațional. Noul cod va introduce anticorpi în sistemul de Educație și va oferi mai multă independență instituțiilor în lupta împotriva fraudei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ