Veștile bune ale bugetului pentru 2014

| 12 noi, 2013

Premierul Victor Ponta a avut grijă să reîntregească pensiile și salariile bugetarilor, de anul viitor medicii rezidenți și profesorii debutanți vor beneficia de majorări salariale, iar toate pensiile vor fi majorate începând cu 2014.

Pe moment ce se apropie momentul in care Legea Bugetului pe 2014 va fi adoptată, propaganda băsistă, în frunte cu însuși cucul de la ora 18, se găsește să comenteze nefondat cu privire la măsurile prevăzute de Guvern pentru anul viitor. Putem înțelege că din poziția oferită de aflarea în Opoziție se impune tocmai un astfel de gen de comunicare, dar faptul că declarațiile lor cu privire la măsurile prevăzute în noul buget nu se bazează pe rațiuni logice și susținute de date și analize economice de specialitate nu-i ajută deloc să facă o opoziție reală și credibilă la acest nivel.

Traian Băsescu resimte din plin succesul Guvernului, care se reflectă printre altele și în creșterea economică neașteptată din acest an și ceea ce face acum este să încerce să influențeze modul în care va fi conceput bugetul pe anul viitor, care în viziunea lui trebuie să prevadă măsurile de austeritate caracteristice portocaliilor. Plecând de la modul în care regimul pe care l-a instaurat și îl aplică de aproape 10 ani de la Cotroceni, pentru el o populație înghenunchiată este o populație ușor de manipulat.

În altă ordine de idei și privind la rece cazul de față, măsurile Guvernului prevăzute în bugetul pe 2014 sunt de natură să conducă la o dezvoltare economică reală și susținută, iar ceea ce merită evidențiat este faptul că populația nu este afectată în mod mod negativ de strategia prevăzută în bugetul pe anul viitor cum a fost cazul în timpul guvernării pedeliste, ci dimpotrivă.

Pe lângă faptul că din momentul preluării guvernării, premierul Ponta a avut grijă să reîntregească pensiile și salariile bugetarilor, de anul viitor medicii rezidenți și profesorii debutanți vor beneficia de majorări salariale, iar toate pensiile vor fi majorate începând cu 2014. De asemenea, tot la capitolul venituri, vorbim despre mărirea salariului minim pe economie în două etape, de la 800 de lei la 850 de lei începând cu 1 ianuarie, urmând ca de la jumătatea anului să atingă nivelul de 900 de lei.

O altă manevră a propagandei băsiste a constat în reluarea în repetate rânduri a unor mesaje care induc ideea că va exista o explozie a impozitelor și taxelor, urmată de o explozie a prețurilor, poate, poate se mai găsește un mediu propice în rândul românilor în care aceste mesaje să încolțească. De fapt, se păstrează nivelul actual al taxelor directe, iar singura diferență se face la nivelul taxelor indirecte, accizele la combustibili, mai exact. Cu toate acestea, aceste accize nu sunt factori care să influențeze prețurile, trebuie să avem în vedere că din cauza deficitului de cerere, susținut de consumul redus al românilor, este puțin probabil ca producătorii să majoreze prețurile. De asemenea, acest lucru este dovedit ușor printr-o comparație cu prețurile la carburanți de anul trecut, care mult mai mari decât cele de acum au condus la prețurile pe care le cunoaștem cu toți, ceea ce dovedește faptul că prețurile bunurilor și serviciilor nu pot fi influențate decisiv de acest aspect.

Din nou, diferența dintre comunicare mincinoasă a PDL și realitate este una notabilă și de asemenea, confirmată de specialiști economici care au expertiza necesară să facă o prognoză economică pentru anul viitor. La acest nivel, amintim declarațiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, ale lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR și ale lui Mihai Tănăsescu, vicepreședinte BEI, din ultimele zile, care vin în sprijinul premierului Victor Ponta și a măsurilor prevăzute de bugetul pe anul 2014, apreciind că Executivul are în vedere o strategie fiscală bugetară prudentă, în măsură să creeze un cadru favorabil creșterii economice și dezvoltării durabille.

Strategia care stă la baza bugetului realizat pentru 2014 mai are în vedere și stimularea consumului, atragerea investitorilor, sprijinirea mediului privat și suplimentarea necesarului de bani pentru investițiile din fondurile europene.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ