Verificarea averilor – subiect de presă

| 29 aug, 2013

Singurii care ar trebui să se teamă de o astfel de măsură sunt cei care au ceva de ascuns, cei care nu își declară veniturile, cei care desfășoară activități ilicite.

Presa a descoperit un nou subiect pe baza căruia să se isterizeze: toți cetățenii români vor trebui să completeze declarații de avere. A fost plăcut să văd fețele moderatoarelor când au întrebat invitații din studiou ce părere au, iar majoritatea au răspuns „foarte bine!”. Toată această tevatură nu a fost decât încă o dovadă a calității slabe a actului jurnalistic din ziua de azi, sau o lecție despre cum să faci din țânțar armăsar.

În realitate, inițiativa Ministerului de Finanțe îi privește doar pe cei bănuiți de evaziune fiscală. În acest sens, într-un comunicat de presă al ministerului se specifică: „declaraţia de patrimoniu şi venituri trebuie depusă doar de persoanele fizice suspectate de evaziune fiscală şi care sunt supuse verificării fiscale demarată în urma descoperirii unor discrepanţe majore între acumulările de avere şi veniturile declarate”, iar depunerea declaraţiei „se face doar la cererea organului fiscal. Prin urmare NU toţi românii vor trebui să depună declaraţii de avere începând cu 2014.”

Știrea a frizat cu absurdul încă de la început. Ce om în toate mințile ar fi crezut că e posibil ca autoritățile să dispună de suficient personal pentru a verifica milioane de declarații de avere? ANI are de verificat câteva mii și nu face față, cum ar fi fost câteva milioane?

Dar până la urmă ce este rău într-o astfel de intenție? Să spunem că într-adevăr autoritățile ar dispune de capacitatea de a verifica discrepanțele dintre veniturile și averea tuturor cetățenilor români. Câte ajutoare sociale luate „pe nașpa” ar dispărea? Cam câți posesori de limuzine de lux ar avea probleme cu Fiscul? Ar fi o soluție pentru o problemă ridicată tot mai des la televizor: averile interlopilor.

Singurii care ar trebui să se teamă de o astfel de măsură sunt cei care au ceva de ascuns, cei care nu își declară veniturile, cei care desfășoară activități ilicite, ș.a.m.d..

Ce s-ar întâmpla oare în România dacă Fiscul ar funcționa ca în SUA sau Franța, unde nu există loc de tocmeală când vine vorba de taxe, iar neplata impozitelor înseamnă ani de închisoare? Probabil s-ar diminua numărul hoților, al afaceriștilor de carton, al evazioniștilor, al celor care fac bani doar prin eludarea de la plata dărilor către stat, în timp ce economia fiscalizată ar avea de câștigat, deoarece ar dispărea o bună parte din cei care fac concurență neloială.

În condițiile actuale ale inițiativei, din punct de vedere al electoratului de stânga, această măsură poate avea un impact pozitiv. Practic, mesajul guvernului este următorul: verificăm averile nejutificate și îi tragem la răspundere pe cei care sunt în ilegalitate, mesaj care va fi receptat bine de electoratul PSD.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ