Veste bună pentru 2015. Românii ar putea avea preţuri mai mici

| 02 sep, 2014

Toate produsele accizabile, inclusiv combustibilii se vor putea ieftini din 2015. Experţii spun că ieftinirile s-ar putea datora unei rate mici a inflaţiei în primul rând şi în cel de-al doilea rând unui curs de schimb euro/leu favorabil monedei noastre.

ACCIZĂ COMBUSTIBIL. Plecând de la premisa că o scădere a preţurilor combustibililor ar putea determina o scădere a preţurilor pentru produse şi servicii, anul 2015 pare să aducă o veste foarte bună pentru toţi românii. Accizele s-au calculat în 2014 pornind de la cursul de referinţă euro/leu  în valoare de: 4,4485 lei/euro. La această sumă s-a adăugat rata inflaţiei de 104,77%, rezultând un curs de 4,7380 lei/euro.

Prin urmare, avem doi indicatori pe baza cărora se stabileşte câţi bani din plăţile efectuate pe produsele accizabile ajung la stat: cursul de schimb şi rata inflaţiei. Dacă trendul actual să păstrează inclusiv luna viitoare, accizele vor fi calculate pentru anul 2015 luând în considerare rata inflaţiei şi cursul de schimb de la nivelul datei de 1 octombrie a.c., ambele mai mici decât în 2013.

Citeşte şi: Acciza la combustibil şi mitul scumpirilor

Acciza/litru de motorină, spre exemplu, ar putea scădea sub nivelul de 1,8 lei. Poate ieftinirea nu pare consistentă în acest moment dar dacă pentru transportatorii care consumă milioane de litri de combustibil pe an, orice scădere este o bulă de oxigen care le permite reinvestirea profitului, creşterea salariilor sau alte beneficii financiare.

Chiar şi pentru bugetul unei familii o scădere cu 10% spre exemplu a accizei contează serios la sfârşitul anului.

Vestea bună este însă că ieftinirile la accize vor determina ieftiniri şi pe alte linii de produse, alimentare sau non alimentare. Plus, o serie întreagă de servicii care implică activităţi de transport ar putea dezvolta preţuri mai mici. O economie performantă dă şansa românilor să se bucure de un buget lunar mai mare.

Citeşte şi: Şi BNR recunoaşte că majorarea accizei nu a avut impact notabil asupra preţurilor

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ