Veste bună! Românii care sunt scutiţi de plata impozitului

| 20 mai, 2014

Românii care locuiesc în Canada nu vor plăti impozit pentru pensiile primite din ţara noastră, daca acestea nu depăşesc suma de 12.000 de dolari canadieni pe an, se menţionează intr-un ordin al Ministerului Finanţelor, recent intrat în vigoare.

Potrivit Ordinului MFP nr. 663/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 360 din 15 mai 2014, au fost aprobate Normele privind aplicarea unitara a prevederilor art. 18 "Pensii" al Conventiei dintre Romania si Canada pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital in ceea ce priveste tratamentul fiscal al veniturilor din pensii si/sau al sumelor platite din asigurari sociale obtinute din Romania de un rezident al Canadei, scrie avocatnet.ro.

Prin aceste reguli, care se aplica din 15 mai, romanii care locuiesc in Canada si primesc pensii din tara noastra vor fi scutiti de impozit, insa in anumite conditii. Astfel, in documentul citat se mentioneaza ca pensiile, inclusiv sumele primite din asigurarile sociale, provenind din Romania si platite unui rezident al Canadei, pot fi impuse in Canada.

De asemenea, pensiile, inclusiv sumele din asigurari sociale, provenind din Romania si platite unui rezident al Canadei, pot fi impuse in statul din care provin si potrivit legislatiei acelui stat, respectiv in Romania, dar in cazul sumelor periodice impozitul astfel stabilit nu va depasi 15% din suma bruta a platilor periodice platite unui beneficiar in anul calendaristic vizat, care depaseste 12.000 de dolari canadieni sau echivalentul in moneda romana.

Conform actului normativ, suma bruta a platilor periodice, respectiv a veniturilor din pensii si/sau a sumelor din asigurari sociale platite unui beneficiar rezident al Canadei, in anul calendaristic vizat, care depaseste 12.000 de dolari canadieni sau echivalentul in moneda romana este impozabila in Romania, cota de impozit fiind de 15%.

Pentru stabilirea echivalentului in lei se va utiliza cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru ziua de 15 a lunii anterioare lunii in care se efectueaza plata pensiei catre nerezident.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ