Veste teribilă a specialiştilor! Omenirea riscă să rămână fără BANANE în următorii ani

| 13 mar, 2014

Bananele, care pentru noi sunt un fruct exotic gustos, relativ sănătos şi accesibil, reprezintă, pentru multe sute de milioane de oameni din alte părţi ale lumii, un aliment de bază în hrana zilnică.

Asta face şi mai teribilă vestea pe care ne-o dau, îngrijoraţi, specialiştii: o boală incurabilă ameninţă să distrugă recoltele de banane, lăsând mare parte din omenire fără acest aliment. Atât de devastatoare pare a fi această boală, încât oamenii de ştiinţă au poreclit-o deja „HIV-ul bananierilor”. Ce este acest flagel şi ce prevăd cercetătorii că se va întâmpla cu aceste fructe?

În anii 1990, cultivatorii de banane din sud-estul Asiei descopereau primele semne ale apariţiei acestei boli: frunzele bananierilor se îngălbeneau, plantele nu mai făceau fructe; putrezită şi transformată într-o masă fibroasă, rădăcina devenea incapabilă să mai absoarbă din sol nutrienţii necesari plantei, şi, în scurtă vreme, bananierul atins de această vătămare pierea.

Încet, dar sigur, boala a afectat plantaţiile de bananieri de pe regiuni întinse ale Asiei. Iar de curând, semnalul de alarmă a răsunat mai tare ca oricând: boala devastatoare a fost descoperită în Mozambic şi în Iordania. La distanţă mare de locul în care a fost identificată iniţial  - şi care este probabil locul ei de origine – iată că maladia se răspândeşte treptat de la un continent la altul, punând în pericol recoltele de banane din întreaga lume.

Citeşte mai mult pe descoperă.ro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ