Victor Ponta cere dreptate pentru victimele torționarilor regimului comunist

| 14 feb, 2014

Victor Ponta a discutat cu foștii deținuți politici despre un proiect comun prin care să se găsească o soluție reparatorie pentru cei care au petrecut ani grei în închisorile comuniste.

Victor Ponta a avut recent o întâlnire cu reprezentanții Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) cu scopul identificării și aplicării, în cel mai scurt timp, a unor măsuri prin care statul român să își asume obligațiile care îi revin pentru faptul că în urmă cu 60 de ani comuniștii au comis nedreptăți îngrozitoare la adresa cetățenilor care au luptat pentru libertate.

Victor Ponta a discutat cu foștii deținuți politici despre un proiect comun prin care să se găsească o soluție reparatorie pentru cei care au petrecut ani grei în închisorile comuniste. Acțiunile Executivului se înscriu în încercarea de a demonstra solidaritate și înțelegere - atât din punct de vedere moral, cât și din punct de vedere material, prin realizarea unui calendar de despăgubire a acestora.

Victor Ponta a subliniat că aceste măsuri reprezintă un semn de respect pentru ce au făcut pentru România luptătorii împotriva regimului opresiv și de solidaritate în contextul actual, în care preocupările zilnice ne fac să uităm lucrurile importante pe care unii le-au făcut în trecutul țării noastre.

Întâlnirea cu reprezentanții Asociației Foștilor deținuți politici din România (AFDPR) vine după ce Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a sesizat Parchetul privind activitatea locotenentului colonel Alexandru Vișinescu din perioada în care a fost comandant al Penitenciarului Râmnicul Sărat, respectiv din 1956 până în 1963, cât și începerea urmăririi penale a lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, pentru genocid.

Pâna la ora actuală, au fost identificate numeroase fapte cu posibile consecințe de natură penală comise de 35 de angajați ai Direcției Generale a Penitenciarelor, în urma exercitării funcțiilor în perioada 1950-1964.

Pentru apărarea drepturilor și intereselor legitime ale foștilor deținuți politici, Guvernul a coordonat încă din toamna anului trecut conceperea unui proiect care să prevadă ca torționarii condamnați definitiv pentru faptele comise în perioada 1945- 1989 să fie obligați să plătească despăgubiri între 25% și 50% din venitul lor lunar, în care durata plătirii acestora să nu fie mai mică de doi ani.

AFDPR este o asociație națională a foștilor deținuți politici anticomuniști, precum și a deportaților și urmașilor acestora. Înființată în ianuarie 1999 și legalizată prin Hotărârea Judecătoreacă nr.7 din 13.01.1990, Asociația reprezintă o structură centrală cu sediul la București și care are 43 de filiale cu sedii proprii în țară.

De asemenea, AFDPR este membră a Uniunii Internaționale a Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Comunismului și care are ca obiective: continuarea luptei contra comunismului și a oricăror forme totalitare, sprijinirea solidarității și aspirațiilor comune, precum și continuarea luptei pentru drepturile fundamentale ale cetațeanului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ