VICTOR PONTA, despre Antifrauda Fiscală: Ideea este de a sancționa în funcție de rea intenție

| 01 apr, 14:34

Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, la Bacău, că va iniția în cursul zilei "mici modificări" ale legislației privind combaterea evaziunii fiscale, "pentru a nu se facilita abuzuri".

"Vreau ca legea să fie suficient de flexibilă, dar și clară, pentru a nu se facilita abuzuri. Ideea este de a sancționa în funcție de rea intenție și nu de greșeală. Cei care fac mici erori să primească mici sancțiuni, iar cei care recidivează să fie sancționați pe măsură", a declarat premierul.

Premierul a menționat că, în cazul prejudiciilor produse de firme, în cuantum mai redus de 300 de lei, inspectorii fiscali vor da "doar mici amenzi", dar nu se va suspenda activitatea. Însă, dacă prejudiciul va fi mai mare, agenții economici ce nu vor dori să le fie suspendată activitatea vor trebui să plătească, la o primă constatare, de zece ori valoarea prejudiciului, iar dacă recidivează, de 20 de ori suma respectivă.

Citeşte şi: Victor Ponta vine în sprijinul firmelor care au fost închise de ANAF pentru un plus/minu de 300-500 de lei

,,În condițiile în care vor fi prinși și a treia oară cu nereguli fiscale, înseamnă că nu s-au învățat minte și atunci va surveni și suspendarea activității firmei cu activități în neregulă", a precizat premierul.

Ponta a subliniat că va urmări să nu se mai producă abuzuri în activitatea instituțiilor fiscale și că, "din zece povești despre felul în care ANAF închide firme pentru nereguli în valoare de cinci lei, nouă s-au dovedit, la verificare, a fi minciuni emanate în special de televiziuni care nu-și plătesc taxele și impozitele". El a exemplificat prin cazul firmei ce furniza copii xerox și care ar fi fost închisă pentru un prejudiciu în valoare de cinci lei.

"Nu s-a închis pentru cinci lei, ci pentru că niciodată nu a dat bon fiscal. Nu cunoștea ideea de bon fiscal și de taxe", a afirmat prim-ministrul.

În context, premierul a subliniat că acțiunea ANAF a avut și un efect benefic: "Abia în urma acestei acțiuni, 25 la sută din firmele controlate și-au cumpărat case de marcat, deși legea este de prin anul 2006".

"Cred că lucrurile trebuie făcute și în acest domeniu al fiscalității cu mintea, dar și cu rațiunea. Astfel, dacă fiecare cetățean, firmă ori companie din această țară respectă legea și plătește impozitele și taxele, știindu-se feriți de abuzuri, vom avea bani pentru marile investiții pe care ni le-am propus în următorii ani", a subliniat premierul Victor Ponta, la finele festivității de semnare a contractului pentru centura ocolitoare a municipiului Bacău.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ