Cum se văd în piață efectele controalelor ANAF

| 02 apr, 15:48

Intensificarea activității ANAF produce efecte din cele mai pozitive pentru bugetul de stat. Faptul că am început să primesc bon pentru tot ceea ce cumpăr, că e un covrig sau o băutură într-un club, la bar (câți din voi ați primit până acum bon la bar?) se vede în încasările la buget, dar și în alte statistici.

În doar 2 luni, veniturile bugetului consolidat au crescut cu peste 10%. O creştere importantă a venit din avansul încasărilor din TVA (+19,5%) şi din accize (+ 14%). Asta înseamnă cam un miliard de euro încasați în plus! În doar 2 luni! Într-un an, asta înseamnă 6 miliarde de euro, în condițiile în care bugetul de pensii, de exemplu, este de aproximativ 12 mld. euro în 2015. Practic, din banii încasați în plus ar putea fi majorate cu 50% toate pensiile sau ar putea fi reduse mai multe taxe, printre care TVA, măsură anunțată de guvern prin noul Cod Fiscal și de care va beneficia întreaga populație a țării, nu doar o anumită categorie socială.

De asemenea, tot ca urmare a activității ANAF, în primele 3 luni ale anului numărul caselor de marcat fiscalizate a crescut cu 25%, iar gradul de conformare voluntară a crescut cu 20%.

Nu în ultimul rând, de cruciada dusă de ANAF împotriva evaziunii fiscale beneficiază companiile cinstite. Potrivit lui Radu Timiș, președintele grupului Cris Tim, vânzările companiei pe care o conduce au crescut cu 24% în primul trimestru, dublu față de estimări. Principalul motiv al acestei creșteri îl repezintă contractarea pieței negre în urma controalelor ANAF, care i-au speriat pe evazioniști.Potrivit lui Timiș, cei care lucrează la negru sunt mult mai grijulii şi mai reţinuţi în aceste luni. De asemenea, s-au închis magazine care vindeau la negru și antrepozite, iar piaţa începe să se cureţe şi companiile care lucrează corect să aibă rezultate mai bune decât se aşteptau.

Influențat de această creștere, grupul Cris Tim, care și-a plănuit investiții în valoare de 5 milioane de euro în 2015, a decis să majoreze această sumă la 8 milioane de euro.

În concluzie, activitatea ANAF, oricât de demonizată ar fi instituția de anumite trusturi media, este binevenită. Aduce bani mai mulți la buget, avantajează companiile cinstite, micșorează riscurile pentru consumatori (evident că produsele vândute la negru nu respectă aceleași standarde de calitate ca cele fiscalizate), încurajează noi investiții și implicit creează noi locuri de muncă. Sigur, există voci care spun „da, dar alea 232 de unități închise înseamnă locuri de muncă pierdute”. Adevărat, dar locurile acelea de muncă erau de asemenea, foarte probabil, la negru/gri și mai mult ca sigur prin majorarea investițiilor companiilor cinstite ele vor fi recuperate, ba chiar vor fi create mai multe decât s-au pierdut.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 apr, 09:44
cantautor
incasam in avans, dar le socotim de parca tot anul fiscal se procedeaza asa
inmultim cu 6 cele 2 luni si da anul...
socotim ca putem mari pensiile(electoratul cel mai fidel)
investitiile care creaza noi locuri de munca,venituri la buget,sa le faca particularii!!!!
cretinism isocialist-economic,SNSPA

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ