Victor Ponta încearcă să rezolve problemele din USL

| 08 ian, 2014

Luările de poziție ale lui Victor Ponta din ultima perioadă vin să confirme faptul că PSD-ul își dorește unitatea în cadrul Uniunii Social-Liberale. Premierul încearcă să mențină un USL unit, pentru că un USL unit are șanse mai mari de a continua buna guvernare și de a lupta împotriva lui Traian Băsescu și a regimului său.

Jocul duplicitar făcut de liberali odată cu câștigarea alegerilor a erodat puternic relațiile cu partenerii de alianță din cadrul USL-ului. Practicând Opoziția în timp ce se află la guvernare, liberalii, în frunte cu liderul lor, Crin Antonescu, au încercat să paseze mereu răspunderea în ceea ce privește luarea deciziilor, au avut poziții discordante față de social-democrați, aliniindu-și deseori pozițiile cu cele ale președintelui Băsescu. Elocvent în acest sens sunt cazurile Roșia Montană, comisia Nana sau soluția de rezolvare a problemei câinilor vagabonzi.

Problemele despre care discutăm au avut însa un puternic impact mediatic întrucât acestea au fost probleme care au avut loc la nivel central, fie că vorbim aici de contrele dintre liderii partidelor ori despre dispute în Parlament. Recent însă, au început să transpire tot mai multe voci care atestă faptul că există numeroase nemulțumiri în teritoriu.

Printre locurile care au atras atenția au fost Botoșani și Alba, acolo unde liberalii au continuat jocul dublu și s-au aliat cu cei de la PDL. La fel s-a intamplat și la Dâmbovița, acolo unde PNL-istul Mihai Volintiru a afirmat că în județul său, “resursa umană rămâne PDL”.

Frecușuri mai există și la Iași, Cluj sau Constanța. Ultimul caz s-a petrecut în Ilfov, acolo unde președintele Consililul Județean Ilfov, liberalul Marian Petrache a adus acuze senatorului PSD Gabriela Firea, numind-o ipocrită și afirmând că aceasta “minte cu o nonșalanță greu de imaginat”. Nemulțumirile lui Marian Petrache vin în contextul în care, la solicitarea Gabrielei Firea, consilierii județeni au adoptat o rezoluție prin care preşedintele CJ trebuie să facă, de acum, dovada consultării autorităţilor publice locale din Ilfov, atunci când propune alocarea fondurilor pentru continuarea investiţiilor de infrastructură.

Senatorul PSD a catalogat drept “hilară” acuzația lui Petrache, insistând asupra faptului că atacurile repetate ale liberalului ilfovean sunt programate de așa natură încât să distrugă unitatea USL. “Ca o susţinătoare a USL-ului la nivel naţional, mi-aş dori ca presedintele PNL Crin Antonescu să ia deciziile corecte, care se impun, faţă de un preşedinte de filială care nu face cinste, prin comportamentul său, PNL-ului în particular şi USL-ului în ansamblul său. Probabil aceasta este şi agenda dlui Petrache: să distrugă USL-ul! S-a comportat ca un duşman, nu ca un partener, cu toţi cei de la PSD, în ciuda eforturilor mele de conciliere”, a precizat Gabriela Firea.

Deși mai tânăr cu 13 ani, Victor Ponta a dat dovada de mai multa înțelepciune în tot acest timp decât celălalt co-președinte al USL, Crin Antonescu. Premierul a încercat să mențină echilibrul în cadrul Uniunii, făcând mereu apel la un dialog civilizat.

Totodată, premierul a convenit cu liderul PNL să se intervină de la nivel central în medierea divergenţelor din zone teritoriale, astfel încât protocolul USL să fie respectat.

“Am discutat și cu domnul Antonescu și, în perioada următoare, până la începutul sesiunii parlamentare trebuie să rezolvăm toate problemele de colaborare din teritoriu. Pornind de la principiul pe baza căruia s-a construit USL — acela că și la Ilfov și la Botoșani sau la Alba, acolo unde e majoritate PNL-PDL, oamenii au votat USL totuși”, a spus Victor Ponta luni, la finalul ședinței BPN a partidului.

Afirmația a fost reitarată de primul-ministru și în cursul serii, declarația fiind făcută în cadrul unei emisiuni televizate. “Acolo unde sunt probleme trebuie să intervenim de la nivel central, pentru ca să se respecte Protocolul USL şi de către PSD, şi de către PNL. Ideea este să facem o mediere la nivel central, pornind de la principiul că, dacă avem o alianţă la centru, şi la nivel local trebuie să fie la fel. Noi vom cere ca peste tot USL să însemne USL, iar PSD să îşi respecte, acolo unde are majoritate, angajamentul faţă de colegii liberali. E o chestiune de coerenţă politică la nivel teritorial şi de a respecta ce au votat oamenii”, a precizat premierul Ponta la România TV.

Luările de poziție ale lui Victor Ponta din ultima perioadă vin să confirme faptul că PSD-ul își dorește unitatea în cadrul Uniunii Social-Liberale. Premierul încearcă să mențină un USL unit, pentru că un USL unit are șanse mai mari de a continua buna guvernare și de a lupta împotriva lui Traian Băsescu și a regimului său.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 ian, 2014
cantautor
Inteleg ca USL-ulse afla la guvernare de aproape 2 ani si guverneaza bine..
Basescu cu "regimul "lui,guverneaza si el...
Tara o duce bine,cu doua guverne,mai cate-o lupta,mai cate o coabitare..
cat Dl Ghita plateste,poti sa scrii orice bazaconie..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ