Victor Ponta si C.T.Popescu reclamaţi pentru discriminarea romilor

| 04 iul, 2014

ONG-ul Romani CRISS a depus trei plangeri la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) impotriva premierului Victor Ponta, a ziaristului Cristian Tudor Popescu si a unui fost procuror, Gheorghe Oancea, pe care ii acuza de declaratii discriminatorii impotriva romilor si cere impunerea de amenzi contraventionale impotriva acestora.

ONG-ul Romani CRISS a depus trei plangeri la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) impotriva premierului Victor Ponta, a ziaristului Cristian Tudor Popescu si a unui fost procuror, Gheorghe Oancea, pe care ii acuza de declaratii discriminatorii impotriva romilor si cere impunerea de amenzi contraventionale impotriva acestora

Acesta a explicat ca va urma repartizarea aleatorie a cauzelor urmata de “procedura legala de citare”.

Romanii CRISS acuza o serie de afirmatii “discriminatorii” facute de cei trei, pe marginea dezbaterilor legate de cazul Mircea Basescu – familia lui Bercea Mondial.

“Dl Victor Ponta vorbeste despre ‘clanuri de crima organizata ale romilor’, folosind conceptul de infractionalitate tiganeasca. Acest concept este caracteristic mediilor fasciste si xenofobe. Astfel de discurs este promovat de organizatii de extrema dreapta, precum Garda maghiara. In cazul Vona impotriva Ungariei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a retinut faptul ca ‘infractionalitatea tiganeasca’ este un concept rasist”, se arata in plangerea depusa de ONG-ul specializat in apararea drepturilor minoritatilor.

Romani Criss afirma ca “afirmatiile facute de primul ministru au loc intr-un context nefavorabil romilor, in sensul in care in Europa atitudinea fata de romi a devenit extrem de ostila si de intoleranta”.

“De maxima gravitate este savarsirea faptei aratate de catre dl Victor Ponta in calitatea sa de prim-ministru al Romaniei. Prin comportamentul sau, primul ministru nu doar incalca legea, ci da si un semnal de toleranta ridicata fata de declaratii sau acte de discriminare la adresa romilor.

O generalizare grosolana, in speta asocierea romilor cu fenomenul infractional, atenteaza in mod grav, direct, explicit la adresa deminitatii umane a persoanelor apartinand etniei, persoane care se regasesc asociate, in mod colectiv, rasist si discriminatoriu, cu un mod de comportament infractional”, potrivit sursei citate.

In ceea ce-l priveste pe Cristian Tudor Popescu, este reclamata urmatoarea afirmatie:

“Asta toamna am participat la Paris la o intalnire internationala. Cea mai neplacuta situatie de care m-am lovit a fost confundarea, voita sau nu, a tiganilor autori de infractiuni pe banda rulanta in Franta cu romani. M-am straduit cat am putut sa explic ca acesti tigani hoti, cersetori, criminali, nu au legatura cu romanii. Ca au o cultura internationala a faradelegii, proprie etniei lor, careia trebuie sa-i faca fata intreaga Europa, nu Romania de una singura”.

De asemenea, au fost aduse in atentia CNCD si declaratiile facute de fostul procuror Gheorghe Oancea la un post de televiziune. Potrivit plangerii Romani Criss, acesta a afirmat: “Mediile infractionale sunt penetrate de serviciul secret al MAI, mediile tiganesti (…) Eu cunosc psihologia tiganeasca. Am lucrat cu ei…E o etnie aparte, cu o psihologie deosebita, e un mediu unde nu patrunzi foarte usor".

Vezi aici reclamaţia completă a ONG-ului

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ