Victor Ponta: Vizita istorică a premierului chinez în România va întări şi mai mult relaţiile sino-europene

| 22 noi, 2013

Apropiata vizită a premierului chinez Li Keqiang în România, pentru a se întâlni cu şefii de guverne din Europa centrală şi de est, va întări şi mai mult relaţiile de cooperare dintre cele două părţi, a declarat joi premierul român Victor Ponta de la Beijing, transmite Xinhua.

"Vizita în România a premierului Li Keqiang va fi una istorică", a declarat Victor Ponta pentru Xinhua într-un interviu exclusiv oferit cu câteva zile înainte de întâlnirea la nivel de şefi de guverne dintre China şi statele central şi est-europene de la Bucureşti.

'Faptul că şefii de guverne din 16 ţări central şi est-europene vor veni la Bucureşti pentru întâlnirea cu premierul chinez reprezintă dovada voinţei puternice a acestor ţări de a-şi întări legăturile de prietenie cu China şi de a-şi intensifica rapoartele de cooperare economică reciproc avantajoase', a mai declarat Victor Ponta.

Premierul român a mai precizat că ţările central şi est-europene pot îndeplini rolul unei porţi deschise spre Uniunea Europeană pentru China şi şi-a exprimat speranţa că România se va distinge ca un partener special pentru China din această regiune europeană, adăugând în acelaşi timp că Bucureştiul este de mult timp un aliat de încredere al Beijingului atât pe scena internaţională cât şi în cadrul UE.

România se numără printre primele state care au stabilit relaţii diplomatice cu China. Schimburile comerciale bilaterale dintre cele două ţări s-au ridicat în 2012 la 3,78 miliarde de dolari, o creştere substanţială faţă de volumul de schimburi comerciale care ajungea abia la 3 milioane de dolari în anul 2000.

Conform lui Victor Ponta, deşi cooperarea economică sino-română a evoluat substanţial în ultimii ani, cele două state sunt încă departe de a-şi atinge potenţialul maxim de cooperare. Premierul român a precizat că se aşteapă ca vizita omologului său chinez la Bucureşti să aducă un puternic impuls în acest sens, în special în domeniile energiei şi infrastructurii, în industria IT şi în industria alimentară.

Şeful executivului român a încurajat companiile chineze să investească în România şi a menţionat progresele înregistrate în schimburile culturale dintre cele două ţări.

De asemenea, comentând pe marginea dezvoltării relaţiilor dintre China şi ţările central şi est-europene, Victor Ponta a apreciat că decizia istorică a Chinei de a-şi întări relaţiile cu acest grup de state demonstrează importanţa deosebită pe care o acordă Beijingul acestei părţi a Europei. El a mai precizat că legăturile de cooperare dintre China şi acest grup de ţări vor fi complementare pentru parteneriatul strategic dintre China - UE şi că apropiata întrunire de la Bucureşti, precum şi Forumul Economic China-CEE vor conferi mai multă greutate relaţiilor sino-eurpene

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ